İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Finansal Özgür Olma Planı ve %4 Kuralı Nedir?

Dün akşama göre kırk beş , elli dakika geç geldim eve. Eziyet yahu..

En değerli varlığımız zaman, onu da yolda tüketiyoruz. Ömür törpüsü..

Bu tarz bir hayatı ömür boyu yaşayacağımı düşünmek beni korkutuyor.

Sırf bu gibi sebepler yüzünden bu durumdan kurtulmak için çabalıyorum.

Sabah iki saatini işe gitmek için yolda harca

On saat iş yerinde bulunmak zorundasın, girerken kart bas, akşam çıkarken kart bas.

Akşamda eve dönmek için iki saat yol çilesi çek.

Hapishane hayatı aslında yaşadığımız, tek farkı eve gidip geliyoruz diğer türlü bir farkı yok.

Özgür olduğumuzu zannediyoruz.

Bize ait bir zamanımız yok, kendimize ayıracağımız vaktimiz yok.

Eğer yaşantımızı değiştirmek için bir şeyler yapmazsak bu ömür boyu böyle gidecek.

Böyle yaşayıp öleceğimi düşünmek beni çok korkutuyor.

Ve bunların karşılığında alabildiğin tek şey barınma, faturaların ve kalırsa biraz da aç kalmayacak şekilde mutfak masrafı. Bundan fazlasını istemek lükse kaçar, bu şekilde evlenip çoluk çocukla çile çekmek benim açımdan akıl alır gibi değil ben hayal bile edemiyorum.

Bu durumdan kurtulmak lazım, ama nasıl?

Çok çalışmakla olacak bir şey değil.

Tabi ki çalışacağız, çalışmadan olmaz…Ama akıllı, planlı, programlı, hesaplı çalışmak lazım…

Çok çalışıp boş çalışmaktan bahsetmiyorum.

Ne istediğimizi bilmemiz lazım, en önemlisi kazandığımız üç kuruş tasarrufu nasıl değerlendirmemiz gerektiğini bilmemiz lazım.

Yani ben kendi açımdan şunu yapmaya çalışıyorum, önce hedefini belirle.

Hedefim Ne?

Tüm bu sıkıntılardan.
Sevmediğim işten.
Düşük maaşla çalışmak zorunda olmaktan.
Dolmuş çilesi çekmekten.
Özgürlüğümü alamamaktan.

Yani bugün canım çalışmak istemiyor dediğimde işe gitmek zorunda olmaktan kurtulmak ve sevdiğim şeyleri yapabilmek için kendime zaman yaratmak, hobilerimle uğraşmak, sevdiklerime dostlarıma zaman ayırmak hayatı dolu dolu yaşamak.

Ama gerçekten yaşamak, gezmek görmek.

Oturup yeni şeyler öğrenmek, kendime zaman ayırmak, bir şeyler okuyup araştırma fırsatı bulmak falan. Bunları yaparak kendimi geliştirmek ancak bu şekilde yaşarız, yaşamak budur. Diğer türlü felsefede de denildiği gibi, benimde sıkça örnek verdiğim gibi “sığır yaşamı” yaşarız.. Bunu değiştirmek için belli bedeller ödemek, sıkıntılar çekmek ve çalışmalar yapmamız lazım.

Çözüm

1)Finansal okur yazarlık kazanılacak

Finansal okur yazarlık kazanacağız, zar zor tasarruf ettiğimiz üç kuruş paramızı doğru değerlendirmeyi öğreneceğiz, paranın ne olduğunu öğreneceğiz.

Ve o parayı yönetmek için yatırım yapmayı öğreneceğiz, kendimiz bilgili olacağız kimseye muhtaç olmadan kendi kararlarımızla paramızı değerlendirmeyi öğreneceğiz.

Çok afedersiniz özür dileyerek ifade edeceğim ama bizim oralarda bir laf vardır.

Halk deyimiyle; “Elin gömleği ile gerdeğe girilmez” yani kimseye güvenmeden kendi aklımızla yapacağız. Benim açımdan böyle…

2)Gelir gider dengesini sağlayacağız


Gelirimizi, giderimizi bileceğiz, gelirimizden fazlasını harcamayacağız, bunu sıkı ve disiplinli bir şekilde takip edeceğiz..

İnsanlar “cimri” der, “deli” der, “dünyaya bir daha mı geleceğiz amaaaan “der, 500 Lira isteyin bakalım verecekler mi? Siz aldırmayın..

Hayat zor eğer o çileyi çekmek istemiyorsak bir bedel ödemek zorundayız.

Ben o bedeli ödemeye hazırım.

Borçlardan kurtulacağız gelir giderimizi bileceğiz, tasarruf edeceğiz ve ekstra gelirimizi arttıracak iş kolları arayacağız, kendimize değer katacağız gerekirse her sabah bir saat erken kalkacağız.

Yeni şeyler öğreneceğiz. Öğrendiğimiz yeni şeyler bizim değerimizi arttıracak, tabi ki işe yarayacak şeyler üzerinde çalışacağız, gözlem yapıp da çalışmakta fayda var.

Ne dedik? “Akıllı çalışacağız çok çalışıp boşa çalışmak yok.”

3) Motivasyon lazım

Bunları yapmak için içeriden bir motivasyon gerekli, dışarıdan alınan motivasyon işe yaramaz. Bende bu fazlasıyla var. İçimde yanan bir ateş var bana durma devam et diyor.. Bu kendimi bildim bileli var. Ama son seneler de yaşadıklarım, bu azim ve motivasyonumu körükledi resmen ve inanıyorum. İnanmak için bilmek emin olmak gerek ben çok araştırma yaptım ve gerçekleşeceğine inandığım için de motivasyonum yüksek. Yapabilirim biliyorum.

4. Ne kadar para lazım?

Finansal özgür olmak, yukarıda en başta saydığım sıkıntılı şeylerden kurtulmak için ne kadar para lazım? Bu kişiye göre değişir. Bana şu an borcum olmasa kemiksiz 9-10 bin yeter mütevazi bir hayat yaşarım ve son derece de eğlenirim. Hobilerimi yaparım, yine çalışırım, boş durmam. Spor yaparım, spor alanında geliştiririm kendimi, ders veririm ya da borsada yatırım işlerine kafa yorar oradan para kazanırım vesaire.. Yani vakit çok olduktan sonra, kendini geliştirdikten sonra, her türlü para kazanırsın.

Önemli olan o ilk finans özgür olup kendimi geliştirebilecek fırsatı, zamanı, kendime ait zamanı yaratabilmek.

Bunu yaptığımızda gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Evet ne dedik 9-10 bin TL lazım.

10 bin TL diyelim düz hesap yapalım. Aylık 10 bin TL için bizim ne yapmamız lazım?

10bin TL aylık gelir için önce %4 kuralını bilmemiz lazım.

Peki Nedir %4 Kuralı?

Yapılan araştırmalara göre pasif gelir oluşturmak için ihtiyacınız olan paranın 300 katı bir portföy büyüklüğüne sahip olmanız ve o portföyün de minimum %4 nakit akışı yarattığını düşünerek oluşturulmuş bir pasif gelir veya temettü emekliliği stratejisi diyin ne derseniz diyin işte..

Yani ben her ay 10 bin TL pasif gelir yaratmak istiyor isem hedefim şu an için bu ise bu durumda sahip olmam gereken portföy büyüklüğü; 10.000 TL ×300 ay =3.000.000 TL yapar

3 milyon TL portföy büyüklüğü en az %4 temettü verimi olsa,

Yıllık 3.000.000 TL nin %4’ü 120.000 TL yapar.

Yıllık 120. 000 TL temettü gelirini 12 aya bölersek, aylık 10 bin TL pasif gelir oluşur. Bu da beni finansal özgür yapar bunu kaliteli, karlı, temettü verimi yüksek şirketler seçerek daha da yükseltmek mümkün o da finansal analiz ve hisse seçim başarısına bağlı.

Ve bu portföy her yıl nakit akışı sağlıyor, şirketler çalışmaya devam ettikçe enflasyon üzerinde kar ürettikçe hem portföy değerini koruyor, hemde yıllık temettü nakitinizi arttırıyor burada 10bin TL sembolik, yıllık olarak enflasyon oranında bunu arttırabilecek şirketler seçeceğim bunun için de iyi derece de finansal analiz bilgi yetisine sahip olmak gerek. Ne dedik yukarı da “elin gömleği ile gerdeğe girilmez.” O yüzden kendimizi her alanda geliştireceğiz.

Şimdi diyeceksiniz 3 milyon TL ye ulaşmak kolay mı?

Eğer ciddi disiplin ile çalışır, tasarrufları arttırır,
ek işler yaparsak, on yıl dişimizi sıkarsak,
kaliteli şirketler de seçersek, bence imkansız değil.
Ben yapabileceğime inanıyorum, programım da şu şekilde;

Finansal Özgürlük Plan ve Programım

28 yaşımda başladım, hedefim 40 yaş. Şu an 29 yaşımdayım benim planlarımda borç yükümün büyük kısmı 2023 sonunda bitiyor, çok küçük bir oran kalıyor ev kredisi borcum.

O günden sonra yani 2023 den sonra 2033’e kadar yani 40 yaşıma kadar hiç borç yapmayıp kazancımın %70’ini seçtiğim kaliteli şirketlere aktarırsam. Ve ekstra işler de yaparsam, hayal ettiğim finansal özgürlüğe ulaşmak benim açımdan imkansız değil. Burada benim için evlilik falan bunlar yok. Bunlar olursa bu dediklerimin hiç birisini ben yapamam. Çünkü çok gider oluşacak. Ama bekar olarak yapabilirim. Ben bu şekilde bir plan çizdim.

Amacım 2023 e kadar borçlarımı temizlemek, büyük oranda azaltmak ve o güne kadar profesyonel bir hisse analisti kadar kendimi geliştirmek istiyorum. O günden sonra tasarrufa yatırıma 2033’e kadar devam.. Başka türlü bu hayatı yaşamanın anlamı yok, her gün aynı çileyi çekeceğimi düşünerek bu hayatı yaşayamam..

Bazıları senin halin yine iyi takma kafana diyebilir. Senden daha kötü şartlarda olanlar var diyebilir, o da onların sorunu. Ben kafaya takıyorum, kafaya taktığım için bu işlerle uğraşıyorum, kafaya takmayanlar hayatlarına aynı şekilde devam ediyor..

Ben her zaman mücadele edip bir şeyler yapma tarafındayım.
Sistem tarafından bana biçilen role ve kalıplara sığmayı reddediyorum.
Hayatımı bu şekilde sürdüremem.
İki günüm birbirine denk ise o boşa geçen günümü sorgularım.
Ömür boyu da öyle geçecekse benim için bir anlamı yok yaşamanın..

13 Yorum

  1. Remzi Keçici Remzi Keçici 25 Şubat 2022

    Çok güzel sürekli arastırma ve gelişim içinde olan ve asla bitmemesi gereken mukemmel bir davranış. Ayrıca finanasal özgırlugu de elde etmeye çalişmak bir şeylere dur demek için çok olumlu bir istek. Lakin evlilik evet masraflı olsa da aksatilmamasi gereken bir konu. Buna katilmiyorum. Çünkü Ericson der ki; 30 yaşina kadar iş ve es bulmak gerekir. Yoksa sonra ki donemlerde problem yaşarsın. Hem belki eşinde çalişacak ve daha çabuk hedefine ulasacaksın. Belli olmaz. Bak üniversitelerde kariyerine odaklanmiş profesör olmuş ama evlenmemiş hocalara. Hafif kırıktırlar. Önemli kesinlikle.

    • İbrahim Gör İbrahim Gör Yazar | 27 Şubat 2022

      Bende kırığım biraz 🙂 teşekkür ederim . saygılarımla

  2. CashMonster CashMonster 2 Mart 2022

    Yazılarını ve tweet’lerini ilgi ile takip ediyorum aynı yaşta sayılırız ve ortalama aynı hedefi takip ediyoruz hatta mesai saatleri içinde aynı koridorda yürümüş yada farklı masalarda çay içmiş bile olabiliriz evlilik konusundaki görüşlerin ile ilgili yazmak istedim bahsettiğimiz portföy büyüklüğünde portföye, İstanbul’da 7 daireye, şehir dışında 3 dönüm arazide yazlığı olan bir tanıdığım var bunlar için çok çalıştı kendi deyimiyle evlenmeye fırsatı bile olmadı mutlu mu bence değil evlilik konusundaki masrafları biz kendi kendimize yükseltiyoruz ömür yeterse hayat uzun ve bu tek başına kaldırmanın kolay olmadığı bir yük bence.
    Saygılar.

  3. bjk bjk 3 Mart 2022

    =Böyle yaşayıp öleceğimi düşünmek beni çok korkutuyor.
    =Öğrendiğimiz yeni şeyler bizim değerimizi arttıracak.
    =o çileyi çekmek istemiyorsak bir bedel ödemek zorundayız.
    =Böyle yaşayıp öleceğimi düşünmek beni çok korkutuyor.
    =Ve o parayı yönetmek için yatırım yapmayı öğreneceğiz, kendimiz bilgili olacağız kimseye muhtaç olmadan kendi kararlarımızla paramızı değerlendirmeyi öğreneceğiz.
    –En büyük sıkıntımız değilmi zaten kazan dığımız parayı yönetmeyi bilmemek ve karşılığında en güzel saatlerimizi, günlerimizi aylarımızı, ve yıllarımızı gençliğimizi hatta ömrümüzü feda ediyoruz. Kendimizi geliştirmek için çok tembeliz, Başkaları zengin etmek için sabahın altısında kalkarız gece yarılarına kadar çalışırız. Sadece boğaz tokluğuyla geçiniyoruz. .. parayı yönetme bilmesek, kendimizi geliştirmesek aynı döngü devam eder vakti gelinceye kadar. Bu güzel paylaşmların için çok teşekürler. :)))

  4. Ercan erçetin Ercan erçetin 7 Ağustos 2022

    Şuan yagmurlu bir gecede balkonda çay icerken okudum yazını kardeş düşüncelerimiz aynı biz bu üç günlük dünyaya faturalar sistemin kölesi olmak icin mi geldik diye devamli sorguluyurum kendime 19senelik calismadan sonra yas 37 artik kendime ve geleceğe yatirim yapiyorum devamli aklimda bir girişim fikri kafayi koyunca mutlaka yapiyorum Rabbim kimseyi başkasının ekmeğine muhtac etmesin Avrupa vatandaşı dünya turuna cikarken bizler calisan veya emekli geçim savaşı veriyoruz bu kısırdöngüden mutlaka kurtulmak şart yoksa ölenekadar rahat yok bize sevgiler selamlar

  5. Ramazan Ramazan 28 Eylül 2022

    Gerçekçi ve mantıklı fikirler sunmussun bu yazıda. Herkesin belkide ilkokulda bile ders olarak alması gereken bir konu bu. Teşekkürler,selamlar

  6. Mehmet Akıcı Mehmet Akıcı 17 Aralık 2022

    Merhabalar Gariban Yatırımcı kardeşim evlilik nasip işi karşına değerli bir insan çıkarsa evlenebilirsin ki onun da getirdikleri olabilir. Onun da ekstra eve geliri olabilir. Masraf büyür bu işi basaramam diye düşünme lütfen 40 yaşına kadar da tek hayat zor be kardeşim nasibin gelirse düşünme bile.. ben de bekarım evlilik zor görünüyor fakat evlilikte keramet vardır derler.. hayırlısı

  7. Ömer D. Ömer D. 17 Aralık 2022

    Ben de yıllar evvel (bir on yıl kadar öncesi) ilk kez borsa ile tanışmıştım. 17 TL’den FROTO, 30 TL’lerden BİMAS aldığımı hatırlıyorum. Sonrasında nişan düğün derken hisselerde hep vedalaştım. FROTO’yu 34 TL civarından sattığımı hatırlıyorum. Yıllar yılları kovaladı. Borçlar, sıkıntılar derken iki de çocuk sahibi olduk 🙂 Şimdi yeniden borsa yatırımına başladım. 1-1.5 yıldır topluyorum iyi hisseleri. On sene önce senin kafada olsaydım şimdi nerelerde olurdum düşünmek istemiyorum şu anda 😀

  8. deniz deniz 18 Aralık 2022

    aylık 10 bin tl çok az degil mi hele bu eflasyon ortamında bende hesabınızı dolar üstünden yapmalısınız bende sizin gibi yeni başlayanlardanım 5-6 ay felan oldu diyebilirim elimde dolar vs birikimlerim vardı onlarla girdim 310 bin tl gibi bi parayla bunu 500 bin yapmıştım ama bazı hisselerde düşüş oldugu için kardan gitti ama hiç satmıyorum sabırla bende bekliyorum aylık 6-7 bin tl eklemeler yapıyorum yazın bu daha fazla oluyor. ben genelde çok uzun vadeli planlar yapmayı sevmem bir iki sene sonra duruma bakıp degerlendirmeyi düşünüyorum eger sabırlı olursak ne durumda olacaz merak ediyorum benim elimdeki hisseler sasa ,hektaş ford , ttrak,aksa,kcaer,smart,kontra,gesan,sise,snica,uluun,alark birde halka arzlara giriyorum bunlarıda mevcut hisselere ekleme yapmak için hisseler çok ama bunlardan bazılarını zamanla elimden çıkartacam güçlü olan şirketlere yatırım yapmayı düşünüyorum birazda riski dağıtmak herzaman iyidir bugün sadece birkaç şirkete yatırım yapsaydım belki çok zararım olabilirdi . size bir şey sormak istiyorum verdiginiz örmekte 3 milyonluk bi pörtföy yüzde 4 kuralı demişsiniz yıllık 120 bin bugün 1,5 milyonluk eregl alan biri yıllık en az 170-180 bin gibi bi temettü alır yanlışmıyım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik korunmaktadır !!