İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şişecam 2022/12 Dönem Bilanço Analizi

Net satışlar yıllık %197 artmış, 95 milyar TL

Net faaliyet kârı %179 artmış, 15.3 milyar TL

Net dönem kârı % %120 artmış, 19.3 milyar TL

Hisse Başı Kâr 6.32 TL

Kaldıraç oranı %41.98 olmuş, şirket borçlarını azaltmış. Olumlu.

Kısa vadeli finansal borçların kısa vadeli borçlara oranı artmış. Borçların içinde finansal borçların artması istenmeyen bir durumdur ama Şişecam bunu yönetebilir diye düşünüyorum.

Kısa vadeli borçların ağırlıklarına baktığımda finansal borçlar yıllık olarak %305 artmış, finansal tablo dipnotlarına inerek bu artışın nedenleri incelenmeli.

Ticari borç artışı %124 olmuş. Ticari borç artışları olumludur.

Dönen varlıklara bakalım sonra cari oranlara bakalım.

Dönen varlıklara baktığımda nakit benzerleri %97 artarak tarihinin en yüksek seviyesine çıkarak 25.2 milyar TL olmuş.

Ticari alacaklar %115 artmış, stoklar %135 artmış. Ticari alacaklar ve stoklar daima satışlar ve kârlılıklarla birlikte incelenmelidir.

Satışların %197 arttığı bir durumda ticari alacak ve stokların artması normaldir. Toplam dönen varlıklar ise 36 milyar TL’den 73.6 milyara %103 bir artış göstermiş olumlu.

En önemli maddi duran varlık kalemlerine baktığımızda tam da sanayi şirketlerinde istenildiği gibi en büyük ağırlığı maddi ve maddi olmayan duran varlıklar oluşturuyor. Olumlu.

Cari orana baktığımda gelişmekte olan ülkelerde 2x ve üzeri makul kabul edilirken gelişmekte olan ülkelerde 1.5x makuldür. #sise 2.07x cari oran ile dönen varlıkları ile kısa vadeli borçlarını çevirme noktasında sorun yaşamıyor. Olumlu.

Cari orandan sonra diğer borç ödeme rasyoları olan likidite ve nakit oranlarına baktığımda likidite oranı 1.47, nakit oranı ise 0,82 ile gayet makul durumda. Olumlu.

Borç ödeme durumundan sonra faaliyet etkinlik rasyoları ile devam edelim; Stok devir hızı tarihinin en yüksek seviyesine çıkarak 4.21 olmuş, stok devir süresi ise 86.67’ye düşmüş. #sise‘de işlerin yolunda olduğunu söylememiz mümkün. Fabrika arı gibi çalışıyor. Olumlu.

Stok devir hızını artırmayı başardığı gibi ticari alacak devir hızını da son 6 -7 yılın en üst seviyesine çıkarmış şirket neredeyse peşin çalışacak. Zaten nakit ve nakit benzerleri kalemindeki artış bunun sinyalini veriyor. Olumlu.

Ticari borç devir hızı bir önceki çeyreğe göre bir miktar düşmüş. Ticari borç devir hızı ne kadar düşük olursa olumludur. Çünkü borç ödemek yerine nakdi işletme sermayesinde kullanabilirsiniz.

Dönen varlık ve duran varlık devir hızları şirketin varlıklarını ne kadar etkin kullandıklarını gösteren rasyolardır. Yükseliş içinde olmaları şirketin aktiflerini iyi kullandıklarını gösterir.

Dönen varlık devir hızı ve duran varlık devir hızından sonra aktif devir hızına bakabiliriz. Son çeyrekte aktif devir hızı 0.82’den 0.74′ düşmüş. Yani sizin 100 liralık varlığınız varsa 74 liralık satış yapmışsınız öyle düşünün. Nakit döndürme süresi ise 103 güne düşmüş. Olumlu.

Nakit döndürme süresini şöyle düşünün. Bir işletmeniz var ve yılın 103 günü boyunca ödeme alamadığınızı ve 103 gün boyunca kendi cebinizden işletmeyi finanse ettiğinizi düşünün. Bu süre ne kadar düşerse şirket o kadar hızlı nakit üretiyor nakit çalışıyor demektir.

Gider kalemleri ile devam edelim. Şirket net satış maliyetini yani personel hammadde yarı mamul ve gibi maliyetlerini çok güzel yönetmiş. 2021/12 dönemde %65.12 olan oran yıl içerisinde 3 dönem düşük kalmakla birlikte bir yıl öncesine göre düşürerek %64.65’e çekmiş. Çok olumlu

Şirketin satışların maliyetini yönetebilmesi hatta düşürebilmesi çok olumludur. Yaşar Erdinç Hoca eğitimlerinde bu kalemlere çok önem verirdi. Faaliyet giderleri kalemine baktığımda ise 2021/12 dönemde %17.72 olan faaliyet gideri 2022/12 dönemde 153 baz puan artı ile %19.25 olmuş. Faaliyet giderinin artması olumsuz bir şey olarak değerlendirmeden önce şirketin bu süreçte ne kadar büyüdüğünü yeni yatırımlar ile yeni personel alımları yaptığını, asgari ücretlere ve personel maaşlarına gelen zamları unutmamak gerekir o sebeple kabul edilebilir.

Bir diğer önemli gider kalemi ise finansman giderleri kalemi. Cironun %3.46’sına denk gelen bir finansman gideri olmuş bunu gelir tablosunda finansman geliri gideri kaleminden görebiliriz. Finansal tablo dipnotuna inerek bunu öğrenmemiz mümkün.

Bakınız gelir tablosunda görüyorsunuz finansman geliri gideri öncesi faaliyet kârı 23 milyar TL iken, finansman gelir/gideri net olarak 3.2 milyar gider yazdığı için vergi öncesi kâr 19. 7 milyara düşüyor.

Finansal tablo dipnotlarına indiğimde finansman giderlerini görüyoruz.

Dönem kârı aslında kontrol gücü olmayan paylarla birlikte 20 milyar 133 milyon TL. Ana ortaklığa ait pay 19.3 milyar. Genel olarak olumlu. Bir de işletme faaliyetlerinden nakit akışlarına bakalım.

İşletme faaliyetlerinden nakit akışı olarak şirket 12 aylık dönem içerisinde 12.5 milyar TL pozitif nakit akışı üretmiş bir önceki yıla göre %89 artırmış, olumlu.

Yatırım faaliyetlerinden nakit akışlarına baktığımda net olarak 7.3 milyar negatif nakit akışı görünüyor. Yatırımcı olarak tam da bizim istediğimiz ve arzuladığımız bir durumdur. Genel olarak tüm kalemleri yüzeysel olarak incelediğimde olumsuzluk yok. Hatta 7.7 milyar TL maddi ve maddi olmayan duran varlıkların alımından kaynaklı nakit çıkışı yapılmış çok olumlu.

Finansman faaliyetlerinden nakit akışlarına baktığımızda 4. 18 milyar TL pozitif nakit akışı üretilmiş esasında burasının da negatif olmasını isteriz fakat şirket ucuz kredi bulmuş olabilir böyle enflasyonist ortamda da ucuz kredi makul karşılanır. Üstelik şirket yatırım yapıyor.

O sebeple olumlu diyebiliriz. Baktığımız zaman 33.3 milyar borçlanmadan kaynaklı bir nakit girişi olmuş. Çok ciddi bir oran borsada bir çok küçük sermayeli şirketi toplasanız alırsınız o paraya. Öyle büyük bir para. 24.4 milyarı ile borç ödemiş temettü ödemeleri faiz vesaire ve sonuç olarak finansman faaliyetlerinden 4 milyar 183 milyon kalmış. Yabancı para çevrim farkından önce 9.3 milyar olan net nakit artışı 3 milyar 53 milyon kur farkı ile 12 milyar 421 milyon artış ile nakit benzerleri 25 milyar 240 milyon olmuş. Genel olarak olumlu. Ben beğendim.

Son olarak hep bahsettiğim hisse fiyatı ile net faaliyet kâr arasındaki ilişkiyi de bırakayım. Bir şirket öz varlıklarını artırıyorsa, ve esas faaliyetlerinden kâr ediyorsa, piyasa onu hak ettiği yere getirir.

Yukarıda kaldıraç oranında şirket borçlarını azaltmış demiştim, şirket yeniden çok ciddi borçlanmalar yapmış fakat öz varlıklarını da artırdığı için toplam varlıklarına göre kaldıraç oranı düşmüş. Burada çelişkiye düşülmesin.

Şirketin 2022 yıllık faaliyet raporunu bekleyip okumak ve o şekilde bilançoyu yorumlamak çok daha sağlıklı olur.

Burada yapılan yorumların hiçbirisi yatırım tavsiyesi kapsamında değerlendirilemez. Yatırım tavsiyesini SPK lisanslı uzman yatırım danışmanları verebilir. Burada yapılan yorumlar kendi kişisel görüşüm olup yatırım tavsiyesi değildir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Saygılarımla

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik korunmaktadır !!