Şirketi Tanıyalım
Burçelik, (Bursa Çelik Döküm Sanayii A.Ş.) 1968 yılında kurulmuş olup 52 yıllık deneyimi ile metal sektöründe faaliyet gösteren uluslararası çelik döküm şirketidir. Fiili faaliyet konusu çelik döküm ve makine imalatıdır. Çelik döküm üretimine ek olarak yüksek kırma kapasiteli sabit ve mobil taş kırma ve eleme tesisleri üreten Burçelik aynı zamanda dünya standartları ve kalitesinde kelebek ve küresel vana üretmekte ve özel makineleri sipariş üzerine tasarlayarak üretmektedir.
Makine fabrikasında taş kırma-eleme tesisleri tasarım ve imalatı gerçekleştirilirken, aynı zamanda hidroenerji, gemi ve maden sanayi alanlarında yüksek kaynak teknolojisi, cüruf değerlendirme, çelik hurda eleme tesisleri ve çeşitli talaşlı imalat ekipmanları ile tecrübe gerektiren üretimler yapılmaktadır.

Faaliyetine başladığı tarihte 5500 m2’lik alana yayılmış, 1500 m2 kapalı alan üzerine kurulan Çelik Döküm ve Makine Fabrikası yapılan yatırımlar ile; bugün 29.000 m2’lik alanda 20.050 m2’lik kapalı alana ulaşmıştır. Kapasite ve üretim olanaklarının artmasına paralel olarak ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, TSE, API, CE PED 2014/68EU, PCT TH 02 , Lloyd’s Register ve TÜV sertifikalarını almıştır.
Şirket merkezi Bursa olup, Bursa Organize Sanayi Bölgesinde üretim tesisleri bulunmaktadır. Organize Sanayi Bölgesi Yeşil Cadde No:20 Bursa adresinde çelik döküm üretim ve satışı; Organize Sanayi Bölgesi Sarı Cadde No:15 Bursa adresinde ise makine imalatı ve satışı işiyle uğraşmaktadır. Şirket, SPK’ya kayıtlı olup, hisseleri 1992 yılından itibaren Borsa İstanbul’da işlem görmektedir.
Şirket’in bağlı ortaklığı Burçelik Vana Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin fiili faaliyet konusu sınai
vana üretimi ve ticaretidir. Merkezi Bursa’dır. Üretimini Burçelik Bursa Çelik Döküm Sanayi
A.Ş.’den kiraladığı Organize Sanayi Bölgesi Sarı Cadde No:15 Bursa adresinde yapmaktadır. Şirket
halka açık olup hisseleri 2004 yılından itibaren Borsa İstanbul’da işlem görmektedir.

Şirket’in Büyüme Süreci
1968
BURÇELİK Döküm üretim hayatına 500 Kg ergitme kapasitesi ile başlamıştır. Yıllar içinde ergitme kapasitesini 35 tona çıkartmış ve Türkiye’nin önde gelen dökümhanelerinden biri olmuştur. Burçelik Döküm karbon çelikler, düşük alaşımlı çelikler, paslanmaz çelikler, yüksek manganlı çelikler, ısıya dayanıklı çelikler, takım çelikleri gibi alaşımlı veya alaşımsız gri, sfero ve beyaz dökme demirler üretmektedir.

1983
Burçelik; Avrupa’nın sayılı firmalarında yer alabilen tezgah çeşitliliği, dizayn aşamasından son ürüne kadar bütün süreçlerde kullandığı 40 yılın üzerindeki tecrübesi ve uzmanlığı ile Türk ve Dünya sanayisine özel ürünler sunmaktadır. Mühendislik tecrübesi ve yetenekli üretimi ile Burçelik Makine rüzgar enerji sektöründen, madenciliğe kadar bir çok sektör ile çalışmaktadır. Burçelik Makinenin ana odak noktası Kırma-Eleme sektörüdür. BURÇELİK, çeneli, konik, düşey milli, rotorlu, darbeli, kubitzer, kum makinesi, çekiçli silindir kırıcılar, besleyiciler, titreşimli elekler, yıkama makineleri, mobil paletli üniteler, bilyalı değirmenler ve yüksek kapasiteli komple mobil ve sabit taş kırma-eleme-yıkama tesisleri üretmektedir. Bu ürünlerin birçoğu (CK 140, CP 150, CT1111 vb.) Burçelik A.Ş’ nin kendi dizaynı ile Türkiye’de üretilen ilk makinelerdir.

1990
Avrupaya kırıcı ihracatının başlaması İsviçre kökenli GİPO firmasının paletli ünitelerinin kırıcı ve besleyicilerinin tasarım ve imalatının başlaması.
1992
Burçelik hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmeye başladı.

2002
Mobil paletli kırıcı üretimine başlanması 2002 yılından itibaren Hartl firmasının rotorlu ve çeneli mobil kırıcılarının 2003 yılından itibaren Power Crusher marka çeneli mobil kırıcının komple imalatı, 2010 yılında ATLAS COP.CO marka çeneli mobil kırıcı üretimine başlanmıştır.

2005
Makine Fabrikasının üretim kapasitesi %35 arttırıldı.

2006
12 ton kapasiteli endüksiyon ergitim ocağının işletmeye alınması.

2008
BURÇELİK marka mobil paletli kırıcının tasarımı ve üretimine başlanması Burçelik firması Türkiye’de mobil kırıcı tasarımını gerçekleştiren ilk ve bugüne kadar da tek firmadır.2008 yılı ile birlikte Burçelik kendi mobil kırıcı tasarımını gerçekleştirerek üretime başlamıştır..
2012
46 tonluk tek parça dökümün gerçekleştirilmesi. Otomatik kontrollü çeneli kırıcı patenti alınmış ve Devlet desteği ile tasarlanıp üretilmiştir.

2013
Kentsel dönüşüm için Devlet destekli mobil paletli kırma eleme üniteleri tasarlanarak üretilmiştir.

2014
İnce kum makinası ve Hurda eleği tasarlanarak üretimine başlanmıştır.
2015
Mobil paletli konik kırıcı tasarlanarak üretimine başlanmıştır.
2016
Karasal boru hattı borularının döşenmesinde kullanılan Padder tipi paletli özel inşaat makinaları Türkiye’de ilk kez tasarlanmış ve dört adet üretilmiştir.
2017
ArGe merkezi Bilim ve Teknoloji bakanlığı tarafından akredite edildi. Savunma sanayii gereksinimleri için talaşlı hassas işleme kapasitesi, BEBKA desteği ile sağlanan 5-eksen yatay freze tezgahının montajı ve işletmeye alınması ile arttırılmıştır.
2018
Elekli ve geri dönüş bantlı Mobil Paletli Konik Kırıcı tasarımı tamamlanmış ve üretilmiştir.

2019
Çelik dökümler için AD2000 basınçlı kaplar sertifikası alındı.
2020
Türk Loyd imalatçı firma onay sertifikası alındı.

Sektörün Durumu ve Pazar Payı
Burçelik, Ülkemizde sayısı 200’e yaklaşan çelik dökümhanelerinin içinde kendi işleme tezgâhları, tasarım mühendisliği grubu ve makine imalatı olan, kendi ARGE Merkezi mühendisliği ve teknolojisi ile ürettiği makineleri Batı Avrupa, Amerika pazarlarına ihraç edebilen hızlı şekilde satış sonrası destek hizmeti verebilen az sayıdaki kuruluşlardan biridir. Burçelik’in piyasadaki güçlü konumu değişik sektörlere hizmet etmesinin yanı sıra, pek çok mamulün Türkiye’deki ilk üreticisi sıfatını taşımasına, deneyimli ekipleriyle güçlü satış sonrası destek hizmeti verebilmesine bazı ürünlerde kalite ve tasarım yönünden rakibinin bulunmamasına bağlanabilir. Burçelik ürün ve hizmet yelpazesi yönünden çok çeşitli sektörlere hizmet vermektedir. Ülke içinde ve dış pazarlarda pandemi döneminde siparişlerinin zamanında karşılanmasını sağlanmasıyla ilgili, çalışan sağlığı ve iş güvenliği sürekliliği adına aldığı olağan üstü örnek tedbirleri ve kontrolleri ile müşterilerine hiç mağduriyet yaşatmamıştır. Ayrıca ertelenen yatırım projelerinin yeniden başlamasıyla yaşanan yoğun talebin karşılanması ile ilgili müşteri memnuniyeti adına çevik bir performans göstermektedir. Üretim ve satışlarını az sayıda büyük alıcılara bağlama riskini taşımayan Burçelik, genel döküm işleri ve ağır makine imalatının dışında bazı tip seri üretimlerde ürün farklılaştırması yapmış olup global pazarda ticaret savaşlarının başlamasıyla Çin’e alternatif tedarik firmaları arayan sektörlerde ülkemizin lojistik üstünlüğü ile yeni işbirliği geliştirme çalışmalarında olumlu gelişmeler göstermektedir.

Ar-Ge ve Ürün Çeşitleri
Burçelik’in 2023 yılı yatırımları genelde ürün geliştirme, ArGe, işletme verimliliği ve kalite yükseltme
konularına dönük planlanmıştır. Bu aşamada makine fabrikasının işleme kapasitesini artırmak,çeşitlendirmek ve ekipman parkını yedeklemek amacıyla tezgah alımları ve modernizasyonları süreci devam etmektedir. Dökümhane fabrikamızda ise tedarik emniyeti, kaynakların israfını önlemek ve maliyet düşüşü sağlamak amacıyla Termal reklamasyon yatırımı ile mevcut güç kaynaklarını ortak kullanarak ergitme kapasitesindeki modernizasyon yatırımlarının tedarik aşamaları sonuçlandırılmak üzeredir.


Rekabet Avantajları

Yönetim Kurulu Üyeleri ve Ortaklık yapısı
Şirket’in ödenmiş sermayesi 8.424.000 TL olup, %47,25’ine hakim ortak Kömürcüoğlu A.Ş. sahiptir. Geriye kalan %52,75’lik kısım ise halka açıktır. Hakim ortak hakkında çok fazla bilgi bulamadım. Yönetim kurulu üyesi ve başkan vekili Renan Kömürcüoğlu’nun Hakim ortaklıkta müştereken temsili yetkili üye olduğunu öğrenebildim.



Yönetim kurulu başkanı ve diğer yönetim kurulu üyesi


Şirket’in bağlı ortaklığı Burçelik Vana Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin fiili faaliyet konusu sınai
vana üretimi ve ticaretidir. Merkezi Bursa’dır. Üretimini Burçelik Bursa Çelik Döküm Sanayi
A.Ş.’den kiraladığı Organize Sanayi Bölgesi Sarı Cadde No:15 Bursa adresinde yapmaktadır. Şirket
halka açık olup hisseleri 2004 yılından itibaren Borsa İstanbul’da işlem görmektedir.
Bursa Çelik Döküm Sanayi A.Ş.’nin Burçelik Vana San. Ve Tic. A.Ş.’de %40,22 oranında bağlı ortaklığı bulunmaktadır.

Finansal Tablolar
Şirket’in mali durumuna geçmeden önce yıllıklandırılmış ve dönemsel olan satışlarına bakmak istiyorum.
Şirket satışlarına yıllıklandırılmış olarak baktığımda %154 arttığını dönemsel olarak ise %172,36 arttığını görüyorum.

Şirket’in toplam dönen varlıkları 154.686 bin TL. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %71 artmış. Dönen varlıkların toplam aktiflerin içindeki ağırlığı %27,14’e denk geliyor.

Dönen varlıklardaki en yüksek ağırlığa sahip dört kaleme baktığımızda birinci sırada 62.6 milyon TL stoklar, ikinci sırada 33.9 milyon TL ticari alacaklar, üçüncü sırada 28,6 milyon TL nakit ve nakit benzerleri, dördüncü sırada ise 22.9 milyon TL ile peşin ödenmiş giderler oluşturuyor. Bu dört kalemin toplamı 148.1 milyon TL büyüklüğü oluşturuyor. Dönen varlıkların içerisinde ise %95,74’lük bir ağırlığa sahip. Diğer kalemler ise hem önemsiz hem de çok küçük orana sahip oldukları için incelemiyorum. Ticari alacaklara ve stoklardaki artışları satışların artış oranı ile incelemek gerekir. Ticari alacaklar geçmiş yıla göre %39 artarken stoklar %50 artmış. Satışların dönemsel olarak %172 arttığı bir durumda ticari alacak ve stok artışları çok doğal ve olumludur. Nakit benzerlerinde ise %72’lik bir artış söz konusu. Olumsuz bir durum yok.

Duran varlıklar tarafına baktığımda en büyük kalemin 400 milyon TL ile maddi duran varlıklar kalemi olduğunu görüyorum. İkinci kalem ise 13.4 milyon TL ile maddi olmayan duran varlıklar, peşin ödenmiş giderler ve finansal yatırımlar olduğunu görüyorum. Bu dört kalem duran varlıkların %99’unu oluşturuyor. Duran varlık tarafında da olumsuz bir durum görünmüyor. Burada dikkatimi çeken şey iki ise son bir yıl içerisinde maddi duran varlıkların %289 oranında arttığını ve peşin ödenmiş giderlerin yirmi kattan fazla arttığını görüyorum.

Özkaynak değişim tablosuna giderek özkaynak artışına baktığımda maddi duran varlıklar kaleminin yeniden değerleme etkisi ile arttığını görüyorum.

Kısa vadeli borç kalemlerinin sırasıyla ağırlıklarına baktığımda birinci sırada ticari borçlar, çalışanlara sağlanan faydalar kapsamında borçlar, uzun vadeli borçlanmaların kısa vadeli kısımları ve kısa vadeli finansal borçlar görünüyor. Bence çok olumsuz bir durum yok gibi görünüyor.

Kısa vadeli finansal borçların kısa vadeli borçlara oranına baktığımda metal ana sanayi sektöründe bu oran %47,58 iken Burçelik’de %10,45 imiş. Yani sektöründe daha az kısa vadeli finansal borca sahip. Peter Lynch’de bir şirketin başını belaya sokabilecek en riskli borç türünün finansal borçlar olduğunu ifade ederdi. Bu bakımdan olumlu.

Uzun vadeli yükümlülükler tarafına baktığımda bir yıl öncesine göre finansal borçlar azalırken ertelenmiş vergi yükümlülüğünden dolayı uzun vadeli yükümlülüklerin %100 arttığını görüyorum.

Borçlar tarafından devam ederken borç ödeme rasyolarını analiz edelim. Cari oran 1.03, likidite oranı 0,60, nakit oran 0,19. Cari oran kısa vadeli borçlarını ödemeye yeterken sektörünün altında. Likidite ve nakit oran da sektörünün çok altında. Şirket cari oran olarak genelde 1 civarında çalışıyor.



Toplam borçlar / toplam varlıklar oranına baktığımda 2022 yıl sonunda maddi duran varlıklardaki yeniden değerlemenin etkisiyle kaldıraç oranının %64’lerden %37’e düştüğünü görüyoruz. Borç kaldıraç oranının azalması olumludur.

Şirket’in net borcuna ve net borç/ favök durumuna baktığımda ise toplam nakit benzerleri 28,6 milyon TL. Toplam finansal borçları 41,2 milyon TL. Net finansal borcu 12.6 milyon TL. Yıllık favök 64,4 milyon TL.
Net borç/ favök : 0,20. olumlu.
Özvarlık/Maddi duran varlık oranı. Bu oran özsermaye ile maddi duran varlıkların ve yatırımların nasıl finanse edildiğini görmemiz açısından önemli. Yatırımlar genellikle özkaynakla finanse edilmedilir. Ve uzun vadeli borçlar ile finanse edilmelidir. Dolayısıyla bu oranın en azından 1 olması beklenir. Burçelik’de maddi duran varlıkların özsermayeden fazla olduğunu görüyoruz.

Faaliyet etkinlik analizine baktığım Şirket’in stok devir hızı, alacak devir hızı ve ticari borç devir hızı nakit döndürme sürelerinde sektörüne göre faaliyet etkin bir şekilde çalıştığını görüyorum. Olumlu.



Bilançonun analizini yaptıktan sonra satışlar ve kârlılık tarafına bakıyorum.
2023/3 dönem itibariyle yıllıklandırılmış satışlar 141.2 milyon TL’den 358.8 milyon TL’ye yükselmiş. Dönemsel olarak net satışlar 36.2 milyon TL’den 98.7 milyon TL’ye yükselmiş. Yıllıklandırılmış satışlar %154 artarken dönemsel satışlar %172,36 artmış.
Net dönem kârı yıllıklandırılmış olarak 6.7 milyon TL’den 33.2 milyon TL’ye yükselmiş. Dönemsel olarak 2.7 milyon TL’den 6.3 milyona yükselmiş. Yüzdesel olarak net dönem kârı yıllıklandırılmış %391,7 artarken, dönemsel olarak net dönem kârı %218 artmış.
Yıllıklandırılmış olarak net esas faaliyet kârı 15,4 milyon TL’den 58,7 milyon TL’ye yükselmiş. Yüzdesel olarak net esas faaliyet kârı yıllıklandırılmış %284,23 artarken net esas faaliyet kârı dönemsel olarak %279,8 artmış.
Favök 2022/3 dönem yıllıklandırılmış olarak 18,7 milyon TL iken, 2023/3 dönemde yıllıklandırılmış olarak 64,4 milyon TL’ye yükselmiş. Dönemsel olarak ise 2022/3 5.45 milyon TL, 2023/3 dönemde 20 milyon TL favök üretmiş.


Net esas faaliyet kârının satışlardan fazla artış yaşamasının majör sebebi ise satışların maliyeti ve faaliyet giderleri maliyetlerindeki aşağı yönlü düşüş olmasını söyleyebiliriz. Çok olumlu.

Satışların maliyeti içerisinde amortismanın payının %3.59 olduğunu eklemek gerek.

Net yabancı para pozisyonu 26,45 milyon TL pozitif. Olumlu

Finansman giderleri kalemine baktığımızda düşen bir trend eğiliminde olduğunu görüyoruz.

Hisse fiyatı kârlılık ilişkisine baktığımızda hisse fiyatının net faaliyet kârını takip ettiğini ve genel olarak endeks üzerinde getiri sağladığını söylememiz mümkün.

İşletme faaliyetlerinden nakit akışlarına baktığımda işaretlemiş olduğum kutucuklar dışında genel olarak hem işletme faaliyetlerinden nakit akışı sağlıyor hem de faaliyetlerinden kâr elde ediyor.

Yatırım faaliyetlerinden nakit akışlarına baktığımda ise genel olarak yatırım faaliyetlerinden nakit akışları negatif. Bu negatifliği sebebi ise çoğunluk ile maddi ve maddi olmayan duran varlıkların alımından kaynaklanan nakit çıkışları.

Finansman faaliyetlerinden nakit akışlarına baktığımda ise Şirket bazı dönemler negatif bazı durumlar pozitif nakit akışı üretiyor.

Finansal tablolarının analizinden sonra kâr marjları grafiklerine ve dupont analizine geçiyorum.
Favök marjına baktığım zaman 2021/3 dönemden itibaren yükselen bir trend görüyorum. %2,46 olan favök marjını %17,96’ya çıkartmış çok olumlu.

Esas faaliyet kâr marjı da favök kâr marjını takip etmiş bu süreçte çok olumlu.

Net kâr marjı ve brüt kâr marjı arasında ise %20 fark var.

Öz varlık kârlılığı ise sektörünün altında kalmış.

Borç kaldıraç oranı sektörünün altında. Olumlu

Dupont analizine baktığımda ise
Net kâr marjı sektöründen bir miktar yüksek.
Aktif devir hızı sektöründen çok düşük.
Borç oranı sektöründen çok düşük.
Özvarlık kârlılığı sektöründen çok düşük.
Aktif kârlılığı sektöründen düşük.
Yani Burce sektörüne göre pahalı satıyor ama aktiflerini yeterince kullanamıyor. Bu sebep ile aktif kârlılığı da özvarlık kârlılığı da sektöründen düşük kalıyor.

Piyasa çarpanlarına baktığımda ise
Sektör F/K: 11.31 – Burce F/K: 28.95
Sektör PD/D: 2.29 – Burce PD/DD: 2.76
Sektör PD/NS: 0,90 – Burce PD/NS: 2.68
Sektör FD/Favök: 8.14 -Burce FD/Favök: 15.12

İlk yorum yapan siz olun