İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MPARK Şirket Analizi

Geçenlerde KAP haber akışını tararken gözüme çarptı. Sürekli hisse geri alımı yapan bir şirketti. Ben de merak ettim önce finansallarına göz attım. Sonra faaliyet raporunu okudum ilgimi çekti ve portföye bir miktar ekledim (araştırmak için %2 oranında..)

Şimdi not almak ve fikir teatisinde bulunmak bakımından araştırmalarımı bu akış altında not almak istiyorum. Başlamadan önce de SPK mevzuatı gereği uyarımı yapayım. Burada paylaşılan bilgiler yatırım tavsiyesi kapsamında değerlendirilemez. Ben de uzman değilim zaten.

Evet, başlayalım. Genel olarak 1993 yılında temelleri atılan MLP Sağlık Hizmetleri Medical Park ile başladığı yolculuğuna Medical Park’a ek olarak Liv Hospital markası ve VM Medical Park konseptiyle devam etmektedir.

Şirket; Türkiye’de 13 ilde ve Azerbaycan Bakü’de faaliyet gösteren, 5.600 civarında yatak kapasiteli, toplam 28 hastane ile sektöre yön veren en yaygın özel sağlık grubu olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Ortaklık Yapısı: Grup’un ortakları sermayenin halka açık kısmından 6.827 bin adet pay satın almıştır.

Satın alınan payların dağılımı sırasıyla; Lightyear tarafından halka açık kısmın %5’ine denk gelen 3.642 bin adet pay, Sancak Yatırım tarafından halka açık kısmın %2,21’ine denk gelen 1.613 bin adet pay, Muharrem Usta tarafından halka açık kısmın %1,29’una denk gelen 943 bin adet pay, Adem Elbaşı tarafından halka açık kısmın %0,43’üne denk gelen 314 bin adet pay ve diğer kalan ortaklar ise halka açık kısmın %0,43’üne denk gelen toplam 314 bin adet payı satın almıştır.

Sancak Yatırım tarafından halka açık kısımdan alınan 1.613 bin adet pay, 24 Eylül 2018 tarihinde satılmıştır. Halka açık kısımdan alınan 126 bin adet pay İzzet Usta tarafından, 18 bin adet pay Adem Elbaşı tarafından satılmıştır.

Şirket Yönetim Kurulu’nun 08.05.2023 tarihli kararı ile uzatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; hisse geri alım işlemleri devam etmektedir. An itibariyle Şirket’in geri almış olduğu payların sermayeye oranı %6,3787’ye ulaşmıştır.

Hisse geri alımı yapan şirketlere her zaman sempati ile yaklaşmışımdır. Tabi ki bu yaklaşımı kendi kendime benimsemedim. Çok değerli (@mahmutciftci49) Mahmut Hoca’mın eğitimlerinden aldığım notlar sebebiyle bu tarz şirketleri radarıma alıyorum.

Mahmut Hoca’mın eğitimlerinden aldığım notları da müsadenizle akışın arasına sıkıştırmak istiyorum. Şirketlerin Hisse geri alım süreci neden yatırımcılar için önemlidir?

Çünkü şirket üzerinde mekanik ve psikolojik etkileri önemli boyutta ve kavranmasının da yatırımcılar açısından faydalı olduğu kanaatindeyim.

Hisse geri alımı şirketin kendi hisselerini satın alarak piyasadaki hisse senedi sayısını azalttığı bir süreçtir.Hisse alım programı yani şirketin paylarını geri alması şirket hisseleri ucuz olduğu için bunu yapabileceği gibi hisse fiyatını yukarı çekmek için de bunu gayet yapabilir. Bir çok duayen yatırımcı şirketlerin hisse geri alım yapmasına büyük sempati duymaktadır.

Peter Lynch, Joel Greenblat , William Bernstein gibi duayen yatırımcılar hisse geri alımlarının uzun vadede muhakkak şirket hisse fiyatını yukarı çekmek gibi mucizevi bir etki yapacağını ifade etmektedirler. Yönetim kurulu başkanı da olsa, çünkü bu kısım çok soruluyor.

“Yönetim kurulu başkanının hisse alımı bireysel olarak hisse alımı yapılmasını geri alım programı kapsamında mıdır?” diye o yüzden ifade etmek gereksinimi duyuyorum. Yönetim kurulu başkanı da olsa bir hisse senedini aldığında tedavüldeki hisse senedi sayısı değişmez.

Dolaşımdaki hisse sayısından bahsediyoruz burada. Lütfen buraya dikkat edelim burayı direkt ödenmiş sermaye kalemi ile özdeşleştirmeyelim. Dolaşımdaki hisse senedi sayısından bahsediyorum.

Lakin bir şirket geri alım programıyla kalıcı veya geçici süre hisselerini geri aldığında dolaşımdaki hisse senedi sayısı azalır ve bu da hisse başı kâr üzerinde mucizevi bir etki yapar.

Tabi siz bunu matematiksel olarak hesaplarken sağlıklı hesaplamayı yapmak için hisse başı kârı hesaplarken “Net kar/ ödenmiş sermaye” formülünü direkt kullanmamalısınız.

“Net kar /(Ödenmiş sermaye-Geri alınan paylar)” hisse başı kârı bu şekilde hesaplamak lazım zaten duayen yatırımcılar uluslararası muhasebesel farklılıklarını minimize etmek için hisse başı kârı hesaplarken bu tarzda bir hesaplama metodolojisini tercih ederler.

Buna ek olarak bir şirket hisse geri alımı yapmaya başladığında birden fazla yatırım stratejisini benimseyen topluluğun radarına girer.

İlk olarak hisse başı kâr ile ilgili bahsettiğimiz o mucizevi mekanik etki dolaşımdaki hisse senedi sayısı azalıyor karlar aynı kalsa bile hisse başı karlar artıyor. Burada mekanik etkiyi anlattık. Ama burada birde psikolojik etki diye bir ifade var bu nasıl oluyor?

Anlattığım kısım işte tam olarak bununla ilgili. Siz, hisse geri alım programı başlattığınız da birden fazla yatırım stratejisini benimseyen kişinin radarına giriyorsunuz.

Nasıl oluyor peki bu ? Birazcık açmak lazım .. Öncelikle siz hisse geri alım programı başlattığınız da Değer yatırımı stratejisini benimseyenlerin radarına giriyorsunuz.

Çünkü Deadman’ın yaptığı araştırma sonuçlarına göre hisse geri alımlarında değer ile fiyat arasındaki makas yatırımcılar lehine açılır. Bu da değer yatırım stratejisini benimseyenlere aradığı hazineyi verir.

Karşıt yatırım stratejisini benimseyen yatırımcılarında radarına girer. Çünkü karşıtların en büyük gurusu olan David Dreman’ ın ifade ettiği gibi karşıtlar hisse geri alım programlarını güçlü bir al sinyali olarak algılarlar.

Kaliteli şirketlere yatırım stratejisini benimseyenlerinde radarına girer. Çünkü Buffett’ in ifade ettiği gibi ancak ve ancak kaliteli şirketler hisselerini geri alırlar.

Buna ek olarak büyüme yatırımı stratejisini benimseyen yatırımcılarında radarına girer. Hisse geri alım programı başlatan, paylarını geri toplayan şirketler Price, Fisher, Lynch gibi bir çok büyüme gurusu hisse geri alımlarının büyüme şirketlerinin önemli özelliklerinden olduğunu söylerler. Haklılar da madem ki siz muazzam büyüyeceğinizi faaliyet raporlarınızda ifade ediyorsunuz o zaman niye kendi hisselerinizi almıyorsunuz?

Gördüğünüz gibi mekanik etkinin yanı sıra muhteşem bir çekim merkezi olması sebebiyle hisse geri alımları üst düzeyde bir psikolojik etkiye sahiptir. Atıl nakitin kullanılması için yatırım yapmak yani kapasite arttırmaktan sonra kullanılacağı en faydalı yerdir.

Bir şirketin hisseleri 10 TL ile fiyatlanıyorsa şirket 20 TL üst limitine kadar geri alım yapacağını açıkladığında piyasada bu 20 TL’lik üst limit psikolojik bir etki oluşturur.

Yatırımcılar şirketin hak ettiği değerin bu üst limit olduğunu düşündüğü için bu tamamiyle psikolojik bir olgudur.

Hisse fiyatı yukarı yönlü bir hareket gösterir. Normalde demiştik hisse geri alımı evet nakit akışlarıyla ilgili ama aynı zamanda tıpkı temettü gibi Özkaynaklarla da ilgili normalde Özkaynakların azalmamasını isteriz. Bunun iki istisnası vardır.

Biri hisse geri alımları diğeri ise temettü ödemeleridir. Hisse geri alımlarıyla ilgili son değinmek istediğim nokta hisse geri alım programları her ülke de o ülkenin kendine has mevzuatsal yapısına uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Evet, şirketler tarafından başlatılan hisse geri alımının önemini anladığımıza göre akışımıza şirket hakkında genel bilgi toplayarak devam edebiliriz.

31 Mart 2023 tarihi itibariyle Şirket’in Ana iştiraklerinin listesi:

Şirket Türkiye’de ki Yabancı Sağlık Turizmi’ne olan talep ve sağlam büyüme stratejileri doğrultusunda Azerbaycan Bakü’deki “Bona Dea İnternational Hospital”in işletmesini almış.

2022 yılında Yabancı Sağlık Turizmi'(YBT) hasılatında %146 büyüme göstermiş.

Borsa İstanbul’da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin dahil edildiği BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almaya hak kazandı.Türkiye’de sağlık hizmetleri sektöründe bu endekste yer alan ilk şirket oldu.

GÜÇLÜ MARKA BİLİNİRLİĞİ & SAĞLIKLI BÜYÜMEYE

FAALİYET HARİTASI

Şirket’in kuruluş sürecine ve kilometre taşlarına aşağıdaki görselden baktığımızda uzun yıllar içerisinde sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü görüyorum.

Sermaye, ortaklık yapısı ve iştiraklerin görselleştirilmiş hali. Ayrıca Şirket’i böyle güzel detaylı yatırımcı sunumu hazırladıklarından dolayı tebrik ederim.

Hastanelerin harita üzerindeki dağılımı.

Şirket üç farklı fiyat kesimini hedefliyor. Toplam 28 hastane ile faaliyetlerine devam ederken bunların; 13 tanesi Ort- Üst segment, 8 tanesi Kitlesel Premium Segment, 7 tanesi ise Premium Segment olarak hizmet veriyor.

Yani parayı veren düdüğü çalıyor…

Rekabet avantajı olarak öne çıkardığı kısımlar;


Şirket know-how ve marka imajını çok ön planda tutuyor rekabet üstünlüğü konusunda.

Büyümeyi destekleyen gelir modelleri;

Gelir çeşitlerinin alt kırılımları ve büyüme oranları

Hasılat, favök ve net kâr büyüme oranları

Medical Park “Herkes için Sağlık” sloganıyla orta üst segmente hitap eden ve hayata geçirilen ilk markadır. Hedef hasta kitlesi SGK sigortası kapsamında olup, Grup Hastanelerinin 13 tanesi bu marka altında faaliyet göstermektedir.

VM Medical Park İsmini İngilizce “Value Added Medicine” (Değer Katan Hizmet) ibaresinden alan VM Medical Park konsepti 2015 yılında hayata geçirilmiştir. Bu konsept, ağırlıklı olarak, özel sağlık sigortası olan ya da ödemesini kendi yapan ve daha kaliteli hizmetler için ek ücret ödeyebilen yüksek gelir grubundaki hastalara hizmet verebilmek adına oluşturulmuştur. Bu konsept kapsamında, yüksek teknolojik tıbbi altyapı, yüksek vasıflara sahip doktorlar, hasta başına daha fazla hemşire ve idari personel, daha modern dekorasyon ve hastalar için suit oda seçenekleri sunarak daha yüksek seviyede hizmet sağlamaktadır. Grup Hastanelerinin 8 tanesi bu konsept altında faaliyet göstermektedir.

Liv Hospital Liv Hospital markası, 2013 yılında hayata geçirilen premium segment hizmetidir. İsmini İngilizce “Leading International Vision” (Lider Uluslararası Vizyon) ifadesinin kısaltmasından alan Liv Hospital, ağırlıklı olarak özel sağlık sigortası olan ve özel hizmet almak isteyen hastalardan oluşan premium segmenti hedef almaktadır. Bu marka kapsamında, daha yüksek konfor, hasta başına düşen yüksek oranda personel ve ayrıca en yeni teknolojiye sahip odalar sunulmaktadır.

Münhasıran Liv Hospital markası altında işletilen 7 hastane bulunmaktadır: İstanbul Ulus, Vadistanbul, Ankara Çankaya, Samsun ve Gaziantep’in yanı sıra yönetim danışmanlığı hizmeti verilen İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir ve Liv Bona Dea Hospital.

MLP Park 2014 ile 2022 mali yılları arasında yeni hastane yatırımları ve devralma işlemleri sonucunda portfoyüne 21 adet hastane eklemiştir.

TEMEL BÜYÜME STRATEJİLERİ

MLP Care olarak hitap ettikleri farklı segmentlerdeki hasta gruplarına ilerleyen dönemlerde de kaliteli ve sürdürülebilir bir şekilde hizmet sunmayı hedeflemektedir. Söz konusu hedeflere ulaşmak için uyguladıkları temel stratejiler şunlardır; Özel sağlık sektöründeki lider konumunun korunması, yeni yatırımlar ve devralma işlemleri faaliyetlerinin daha da yaygınlaştırılması 2014 ile 2022 mali yılları arasında yeni hastane yatırımları ve devralma işlemleri sonucunda portföye 21 adet hastane eklendi.

Metropollerde büyük ve orta ölçekli hastanelere odaklanma stratejileri doğrultusunda yeni hastane yatırımları ve devralma fırsatlarını değerlendirmekler. Şirket organik büyümeye ek olarak sektördeki uygun devralma fırsatlarını da düzenli olarak takip etmektedir.

Özel sağlık hizmetleri sektörünün dağınık yapısı, Şirketin sektördeki konsolidasyon potansiyelinden gelecekte faydalanabileceğini göstermektedir.

Türkiye sağlık turizmi sektörü hasta sayısı ve yapılan harcama tutarları göz önüne alındığında büyüme eğiliminde olup, bu durum Şirketin faaliyetleri için önemli bir potansiyel teşkil etmektedir.

Türkiye, en sık uygulanan tedaviler için genelde rekabetçi fiyatlar sunması ve klinik mükemmeliyet sebebiyle sağlık turizmi konusunda avantajlı bir konuma sahiptir.

Türkiye’nin sağlık turizmi sektöründeki avantajlı konumu, sağlık turizmini büyütmeye yönelik Turquality gibi devlet teşvikleri de dâhil olmak üzere, bazı mevzuat düzenlemeleri ile de desteklenmiştir.

Şirketin Medical Park ve Liv Hospital markalarının 30 Aralık 2019 tarihi itibarıyla Turquality Destek Programı kapsamına alınmasıyla, aynı anda iki ayrı markasıyla bu programa kabul edilen ilk hizmet şirketi olmuştur.

Turquality Destek Programı Türk markalarının uluslararası pazarlarda global bir oyuncu olabilmeleri amacıyla oluşturulmuş devlet destekli ilk ve tek markalaşma programıdır.

Programın odağında, klasik ihracat desteklerinden farklı olarak salt ihracatı artırmak yerine firmaların markalaşma hedeflerine katkıda bulunmak yer almaktadır.

Türkiye’de sağlık turizminden sağlanan gelirler bakımından öncü sağlık hizmeti sunucularından biri olarak, medikal kalitesi ve görece makul fiyatları ile sağlık turizminden almış olduğu payı artırmakta. Sağlık turizminden sağlanan gelirlerin 2022 yılında da bir önceki yıla göre %146,4 oranında büyüyerek 1,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Toplam hasılat içerisindeki oranı ise %17,8 olan sağlık turizmi gelirlerinin gelecek yıllarda artırılması öngörülmektedir.

MLP Care olarak bünyesinde üniversite ve tıp fakülteleri ile iş birliği olan 6 hastane bulunmaktadır. Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler, Bahçeşehir Üniversite Hastanesi Medical Park Göztepe ve Yüksek İhtisas Üniversitesi Medical Park Ankara Hastanesi Şirket bünyesinde faaliyet gösterirken, İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi, İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir ve İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa olmak üzere üç vakıf üniversitesi tıp fakültesi hastanesi de yönetim danışmanlığı sözleşmeleri kapsamında işletilmektedir.

Yönetim danışmanlığı sözleşmeleri kapsamındaki söz konusu hastaneler üniversitelere ait oldukları halde, Şirketin markaları ve konseptleri altında işletilmeleri sebebiyle Şirket portföyü içinde yer almaktadır.

Şirketin bu hastanelere sahip olmasa da hastane yıllık gelir ve kârlarından pay aldığı uzun süreli yönetim danışmanlığı sözleşmeleri kapsamında hastanelerin işleyişinden ve işletilmesinden sorumludur.

Şirketin doktor istihdamını etkin bir şekilde gerçekleştirebilmesi, güçlü markası ve tıp fakülteleriyle olan ilişkileri sayesinde akademik ve bilimsel çalışmaları yürütme olanağı sağlamasına bağlıdır.

Kronolojik sıralamaya göre açılan hastaneler… Şirket’in faaliyet raporundan anladığım kadarıyla yeni hastane açılışları ile büyümeye devam edilecek.

Yıllık faaliyet raporları içerisinde Yönetim Kurulu Başkanı ve Ceo mesajı okunması gereken en önemli yerlerdendir.

MLP Care olarak 2022’de bir önceki yıla göre hasılatı %69,7 artışla 9,8 milyar TL’ye, FAVÖK’ü %73,3 artışla 2,3 milyar TL’ye yükseltmeyi başarmış.

Türkiye ve yurt dışında büyük ve orta ölçekli hastanelerle büyüme stratejisi doğrultusunda 2022 yılının Temmuz ayında Liv Hospital Bona Dea Hastanesi’nin, Kasım ayında Medical Park Adana ve Medical Park Seyhan Hastaneleri’nin açılışı ile hastane ağınıı genişletirken, hastane portföy optimizasyonu ile Tarsus ve Elazığ Hastaneleri’ni kapattı. Şirket kârlılığı ve verimliliği düşük hastaneleri elinden çıkartırken daha kârlı ve verimli hastaneleri portföyüne katma stratejisi ile büyümeyi hedefliyor.

Pay geri alım programı kapsamında şirket çıkarılmış sermayesinin %10’una kadar alımlarına devam edeceğini ifade ediyor. 14.07.2023 itibariyle %6.37 oranında idi.

Bakü’deki Liv Bona Dea Hospital’in açılışı

Tarsus ve Elazığ hastanelerinin devredilmesi. Şirket aktiflerinin içerisinde kârlı, verimli olmayan hastaneleri elinden çıkartıyor. Çok mantıklı.

Kasım 2022’de Adana’da 2 büyük hastane devralınmış bunların ciroya katkısını içinde bulunduğumuz 2023’yılı sonunda göreceğiz. Ayrıca Adana’da Özel Güney Adana Hastanesi’nden devir alınan ruhsat ile yaklaşık 40 bin m²’lik kapalı alana ve 203 yatak kapasitesine sahip yeni bir hastane açmayı planlanmaktalarmış.

2022’nin Önemli Gelişmeleri Yurt içi hasta hasılatı, yatan hasta sayısındaki artış ve hem yatan hem de ayaktan hasta ortalama fiyatlarındaki artış sayesinde 2022’de %58,6 arttı.

2022’de hasılat %70 artarak 9.837 milyon TL oldu (2021: 5.796 milyon TL), devredilen hastaneler hariç olarak bakıldığında toplam hasılat %91 arttı. Yabancı sağlık turizmi ve özel sağlık sigortası hasılatı en yüksek büyüme segmentleri oldu.

2022’de FAVÖK %73 artarak 2.346 milyon TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı ise 50 baz puan artarak %23,8’e yükseldi. Devredilen hastaneler hariç olarak bakıldığında FAVÖK ise %90 arttı.

2022’de net kâr %371 artışla 1.675 milyon TL’ye yükseldi (2021: 355 milyon TL). Devredilen hastaneler hariç olarak bakıldığında net kâr ise %485 artışla 1.488 milyon TL’ye yükseldi.

Net kârın iyileşmesi operasyonel performanstaki iyileşme, finansal kaldıracın azaltılmasıyla finansman giderlerinin düşmesi ve ertelenmiş vergi geliri sayesinde gerçekleşti.

Net borç/FAVÖK oranı 2021’de 1,5x’iken, 2022’de güçlü nakit akışı ve düşük performans gösteren hastanelerin devredilmesiyle elde edilen nakit girişinin yardımıyla 0,9x’e geriledi.

Özel sağlık sigortası segmenti tamamlayıcı sağlık sigortasının devam eden büyümesi sayesinde 2022’de %91 oranında büyüdü. Yabancı Sağlık Turizmi (YST) hasılatı 2022’de %146 büyüme gösterdi.

Bu büyümenin %87’lik kısmı yabancı para birimlerinin TL karşısında değer kazanmış olmasından ve kalan kısmı ise başarılı reklam ve tanıtım çalışmalarıyla oluşan hacim/fiyat artışından geldi.

8 Şubat 2022 ve 25 Ağustos 2022 tarihleri itibarıyla Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyat listesi iki defa revize edildi. Ağustos ayındaki revizyondan kaynaklanan fiyat artışı 2022’nin son 4 ayında etkili oldu.

Yurt İçi Hasta Hasılatı: Yurt içi hasta hasılatı, yatan hasta sayısındaki artış ve hem yatan hem de ayaktan hasta ortalama fiyatlarındaki artış sayesinde 2022’de %58,6 arttı. Yatan hasta hasılatı 2022’de %51,8 büyüdü. Ayaktan hasta hasılatı ise 2022’de %68,0 büyüdü.

Yabancı Sağlık Turizmi (YST) Hasılatı: YST hasılatı 2022’de TL bazında %146,4, ABD doları bazında %31,8 arttı. YST hasılatı toplam hasılatın 2022’de %17,8’ini oluşturdu (2021: %12,3). YST hasılatı 2022’de 106 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Diğer yan iş kollarından elde edilen hasılat 2022’de %69,8 büyüme gösterdi. Bu büyüme, üniversite hastanelerinden ve Liv Bona Dea Hospital’den elde edilen yönetim danışmanlığı gelirleri sayesinde gerçekleşti.

Yönetim danışmanlığı gelirleri 2022’de %99,9 büyüyerek 234 milyon TL oldu (Hâlihazırda, 3’ü ile yönetim hizmeti sözleşmesi bulunan, 6 üniversite hastanesi vardır).

Malzeme giderlerinin hasılata oranı etkin stok yönetimi sayesinde artan maliyetlerin etkisinin gecikmeli olarak görülmesinden dolayı 2022’de 80 baz puan azaldı.

Doktor giderlerinin toplam hasılata oranı 2022’de güçlü hastane geliri büyümesi ve yıl içinde yapılan hastane portföyündeki değişim nedeniyle 37 baz puan azaldı.

Personel giderlerinin toplam hasılata oranı asgari ücrete 2022 yılında iki kez yapılan zam ile beraber personele yapılan maaş artışlarından dolayı 2022’de 50 baz puan artarak %16,3 oldu.

Diğer yan iş kollarındaki giderler olan laboratuvar, görüntüleme, temizlik, yemek, güvenlik gibi dışarıdan sağlanan hizmet alımlarının toplam hasılata oranı PCR testlerindeki iş hacminin azalması dolayısıyla 2022’de 140 baz puan azalarak %7,0 oldu.

Diğer tüm giderlerin (enerji, yurt içi ve yurt dışı pazarlama giderleri, vb.) toplam hasılata oranı 2022’de özellikle artan YST hasılatı ile bağlantılı pazarlama giderlerindeki artış ve hizmet (elektrik, su ve doğalgaz) giderlerinin enflasyon oranının üzerindeki artışından dolayı 141 baz puan artarak %13,2’ye yükseldi.

FAVÖK 2022’de %73,3 artarak 2.346 milyon TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı ise 2022’de 50 baz puan artarak %23,8 oldu.

FAVÖK marjı 2022’de PCR testlerindeki iş hacminin azalması, etkin stok yönetimi ve bunlara ek olarak Libya şüpheli alacak giderinin oluşturduğu baz etkisinden dolayı arttı.

Operasyonel nakit akışı, güçlü FAVÖK büyümesi sayesinde 2022’de %25,7 artarak 1.498 milyon TL oldu (2021: 1.191 milyon TL). Böylece operasyonel nakit akışın FAVÖK’e oranı 2022’de %63,9 oldu (2021: %88,0).

Serbest nakit akışı 2022’de %11,7 azalarak 608 milyon TL oldu (2021: 689 milyon TL). Böylece serbest nakit akışın FAVÖK’e oranı 2022’de %25,9 olarak gerçekleşti (2021: %50,9).

Bakım ve onarım için yapılan yatırım harcamalarının hasılata oranı 2022’de %4,2 seviyesinde gerçekleşti (2021: %4,0). Toplam yatırım harcamalarının hasılata oranı 2022’de %8,9 oldu (2021: %8,5).

Net kâr 2022’de %371,5 artışla 1.675 milyon TL’ye yükseldi. 2022’de devredilen hastaneler hariç olarak bakıldığında net kâr ise %485,4 artışla 1.488 milyon TL’ye yükseldi.

Net kârın iyileşmesi operasyonel performanstaki iyileşme, finansman giderlerinin başarılı yönetimi ve sabit kıymet yeniden değerlemesi sonucu oluşan ertelenmiş vergi geliri sayesinde gerçekleşti.

Kontrol gücü olmayan paylara ait net kâr 2022’de 55 milyon TL oldu (2021: 65 milyon TL). Böylece ana ortaklık paylarına düşen net kâr 2022’de %457,6 artarak 1.619 milyon TL’ye yükseldi (2021: 290 milyon TL).

19 bine yakın çalışanı var.

Genel olarak değerlendirecek olursam. Ben doktor veya sağlık çalışanı olmadığımdan sektörü de bilmiyorum hastanenin sektördeki yerini de bilmiyorum. Finansallarına ve faaliyet raporuna baktıktan sonra benim çıkarımım.

Perakende sektöründe olduğu gibi, nasıl insanlar gıda olmadan alışveriş yapmadan hayatlarını sürdüremiyorsa, sağlık hizmeti de en temel ihtiyaçların başında geliyor. Hastane olmadan insanlar yaşayamaz tedavi olamaz. Bu bakımdan insanlık var olduğu sürece sektörünün sürdürülebilir olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizin insanı hem sağlığına dikkat etmiyor, hem beslenmesine dikkat etmiyor, spor yapmıyor bu bakımdan müşteri potansiyeli de çok fazla. Biraz acımasızca gelebilir ama gerçek bu. Kapitalizmde her şey paradır.

Bir de Fast Web Mali Analiz Pro üzerinden birkaç finansal görsel ekleyelim. Kaldıraç oranı çok yüksek çalışıyor. Yani toplam varlıklarının %80,38’i borç.

Şirket’in toplam aktifleri 2023/3 bilançoya göre 9.5 milyar TL. Dönen varlıkları 4.7 milyar TL. Duran varlıkları 5.2 milyar TL.

Dönen varlıklar kalemine baktığımız zaman toplam dönen varlıkların %36’sını ticari alacaklar, %19’unu nakit benzerleri, %13’ünü stoklar, %9,3’ü peşin ödenmiş giderler oluşturuyor. Bu dört kalemin toplamına ise toplam dönen varlıkların %87’isini oluşturuyor. Burada ticari alacakların yüksek olduğunu görüyorum. Ticari alacakların geçen yılın aynı dönemine göre %4,5 artış olduğunu görüyorum.

Hasılatın geçen yılın aynı dönemine göre %58 arttığı bir durumda ticari alacaklardaki %4,5’lük artış çok normal bir durumdur.

Stok devir hızı ve stok devir hızına baktığımızda da stoklarını etkin bir şekilde yönettiğini söylememiz mümkün.

Duran varlıklar tarafında en büyük ağırlığı maddi duran varlıklar kullanım hakkı varlıkları ve maddi olmayan duran varlıkları oluşturuyor. Burda da bir sıkıntı görünmüyor.

Kısa vadeli borçlanmaların alt kırılımlarına baktığımda En büyük kalemi ticari borçlar ve daha sonra diğer kalemler oluşturuyor.

Borç ödeme rasyolarından en meşhur olanı cari orana baktığımız zaman sektörünün çok altında ve kendi tarihi zirvelerinin de altında bir cari orana sahip olduğunu görüyorum. Yani 1 yıl içerisinde 100 liralık borcu varsa mevcut dönen varlıklar ile ancak 77 lirasını öder.

Şirket ciddi yatırım harcaması ve büyümeye kaynak ayırdığı için bu oranın düşük olmasını normal karşılayabilirim. Bu yıl içerisinde toplamda 750 milyon TL finansman bonosu çıkarmış şirket.

Nakit akış tablosuna baktığımız zaman Şirket işletme faaliyetlerinden çok temiz nakit akışı üretiyor. Cash.

Yatırım faaliyetlerinden nakit akışlarına baktığımız zamanda Şirket’in faaliyet raporlarında ve yatırımcı sunumlarında ifade ettiği gibi faaliyetlerinden ürettiği nakitleri yatırımlarına kanalize ettiğini görmemiz mümkün. Olumlu.

Şirket finansman faaliyetlerini borçlarını ödeyerek yönetiyor ve kullanıma acık serbest nakit akışı da yaratıyor.

Son olarak dupont analizine baktığım zaman sektöründen düşük net kar marjı, aktif karlılık, sektöründen yüksek aktif devir hızı, yüksek kaldıraç oranı ve en önemlisi yüksek özsermaye karlılığı görüyorum. Buradan özsermaye karlılığını yukarı çeken en önemli faktör borçlar Genel olarak ben beğendim şirketi. Portföyümde küçükte olsa bir miktar yer verebilirim. %5’i geçirmem.

Bugünün haberi. Şirketin büyüme stratejisi doğrultusunda olumlu bir haber.

Çekince ve Uyarı Metni

Burada yapmış olduğum çalışma eğitim çalışması olup kendime notlarımdır. Uzman değilim. Yatırım danışmanı değilim. Lütfen yatırım kararlarınızı SPK lisanslı yatırım kuruluşlarından alınız. Buradaki yorumlarım yatırım danışmanlığı kapsamında değerlendirilemez. Yapacağınız kâr veya zararlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi araştırmalarınızı yapmanızı öneririm.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Saygılarımla

İbrahim Gör

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik korunmaktadır !!