Merhaba dostlar, 37. ayı bitirdik.
Yaklaşık 37 aydır her ay sonu paylaştığım portföy durumu yazılarıma, küresel ve ülke çapında gelişen ekonomik gelişmelere de yer vermeye karar verdim. Bu kararı vermemdeki en büyük etken ise ekonomik gelişmelere artarak ilerleyen ilgimden kaynaklanıyor. Bu merakın temelinde ise iyi bir yatırımcının en temel düzeyde bile olsa ekonomik gidişatı yorumlayabilmesi gerektiği düşüncesi yatıyor.
Makro ekonomik gelişmeleri yorumlama konusunda henüz çok yeni olmakla beraber amacım aylık düzenli paylaşımlara bu gelişmeleri de ekleyerek disiplinli bir şekilde küresel ölçekteki ekonomik gidişatı takip etmek istiyorum. Bu durum da olayları yorumlayabilme yeteneğimi geliştirme de itici bir güç olacağı düşüncesindeyim.
Hadi başlayalım.
Makro Görünüm
TCMB, PPK toplantısından derlediğim notlara göre;
Tüketici enflasyonu gelişmiş ülkelerde bir önceki PPK toplantısına göre yüzde 2,67 düzeyinden yüzde 3,12 düzeyine, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 6,17 düzeyinden yüzde 6,30 düzeyine yükselmiştir.
Bu kapsamda enflasyon, gelişmiş ülkelerde yüzde 2, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 3,5 olan ortalama hedeflerin üzerinde kalmaya devam ediyor.
2024 yılı son çeyrekte ortalama yıllık enflasyonun gelişmiş ekonomilerde yüzde 2,4, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 5,2 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Çekirdek enflasyon ise bir önceki PPK dönemine göre gelişmiş ekonomilerde yüzde 3,76’dan yüzde 3,65’e, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 6,50’den yüzde 6,48’e gerilemiş görünüyor.
2024 yılı son çeyrek ortalama enflasyon beklentisi ABD için yüzde 2,4 olurken, Avrupa Bölgesi için yüzde 2,3 olmuş. Çekirdek enflasyon beklentisi ise her iki taraf için de yüzde 2,3 düzeyinde.
Emtia Fiyat Endeksi mevcut seviyesi son 10 yılın ortalamasının yüzde 20,8 üzerinde, 2022 yılında ulaştığı zirve seviyesinden ise yüzde 30,2 oranında gerilemiş. Tarımsal Emtia Fiyat Endeksi de benzer şekilde 2022 yılında ulaştığı zirve seviyesinden yüzde 19 oranında gerileme yaşarken son 10 yıllık ortalamasının yüzde 8,1 üzerinde. Tarımsal Emtia Fiyat Endeksindeki bu durum gıdanın tüketici sepeti içerisindeki yüksek ağırlığı nedeniyle enflasyon üzerinde halen etkisini sürdürmekte.
Çekirdek enflasyonun ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, küresel enflasyonun merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde kalmaya devam edeceğini gösteriyor.
Başta FED olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankaları özellikle çekirdek enflasyondaki düşüşe vurgu yaparken, orta vadeli enflasyon beklentilerini de düşürdüler. Bu beklentiler doğrultusunda 2024 yılında faiz indirimlerinin daha erken başlayabileceği yönünde beklentiler oluşmuştu.
Lakin, merkez bankalarının aşırı fiyatlamalara dikkat çekmesi ve Ocak ayında açıklanan enflasyonun beklentiler üzerinde gelmesi ile piyasanın fiyatladığı politika faizi beklentisinde tekrar artış görülmüş ve faiz indirim beklentilerinde daha temkinli bir indirim yolu olasılığı artmış oldu.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin merkez bankalarının politikalarına baktığımızda politika faizlerinin düşen enflasyona göre ayarlanmaya devam edeceği ancak parasal daralmanın enflasyondaki düşüş eğilimini sürdürecek şekilde korunacağı bekleniyor.
Yurt içi tarafta, geçtiğimiz Aralık ayında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı %42,5’a çıkarken Para Politikası Kurul’u 25 Ocak 2024 tarihindeki yılın ilk Kurul toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5’tan yüzde 45 düzeyine yükseltilmesine karar verdi.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edeceğini vurguladı.
TCMB Para Politikası Kurulu, Ocak ayında, aylık enflasyonda görülmesi beklenen geçici yükselişin ardından fiyat artışlarının Şubat ayı ve sonrasında yavaşlayacağını tahmin ediyor.
Kurul son toplantısında faiz artırım döngüsünde sona yaklaştığını ifade etmiş olsalar da, enflasyondaki yükseliş hızı devam ederse faiz artışlarına devam edebileceklerini vurguladı.
Önceki PPK toplantı haftasından bu yana Türk lirası ticari kredi faizleri ılımlı bir artış ile yüzde 52,9, konut kredisi faizleri yüzde 41,4, taşıt kredisi faiz oranları, yıl sonu satış kampanyalarının bitmesiyle 11,2 puan artarak yüzde 47,1 olarak gerçekleşirken, ihtiyaç kredisi (Kredili Mevduat Hesabı-KMH hariç) faizleri yatay bir görünüm ile 19 Ocak 2024 itibarıyla yüzde 61,9 olarak gerçekleşmiştir.
Türk lirası cinsi mevduat faizi oranları Aralık ayı sonunda %47,1 olarak gerçekleşirken, 19 Ocak haftasında yüzde 45,9 olmuştur.
TUIK’e göre TÜFE, 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %2,93, bir önceki yılın aralık Aralık ayına göre %64,77, bir önceki yılın aynı ayına göre %64,77 ve on iki aylık ortalamalara göre %53,86 olarak gerçekleşti.

ENAG’a göre TÜFE, Aralık ayında %4,12, yıllık ise %127,21 olarak gerçekleşti.
$/TL 29,48 TL ile başladığı Ocak ayını %2,89 yükselerek 30,33 TL ile kapattı.

Portföy Dağılımı
31 Ocak 2024 tarihi itibari ile portföy dağılımının son durumu bu şekilde.
Portföyümde %19,7 oranı ile TL nakit gecelik repo faizinde duruyor. Geri kalan varlıklar hisse senedi portföyümde.
Ocak ayı içerisinde tek bir lot hisse alıp satmadım. Yatırıma başladığımdan itibaren çok pasif bir yatırım süreci geçirdim. Bu süreçte de zamanımı kendimi eğitmeye ve geliştirmeye harcadım.
Bu sebep ile uzun vadeli çeşitlendirilmiş geniş bir portföy yaptım. Bu şekilde bir portföy yapmış olmanın psikolojik avantajını üç yıldır yaşadım. Çok stressiz bir yatırım dönemi geçirdim. Geniş bir portföy olduğu için düşüşler ve çıkışlar sınırlı oluyor, bu durum da benim psikolojimi olumsuz etkilemiyor. Hatta bazen ayda bir iki kez hisse fiyatlarına baktığım oluyordu. Rahat bir süreçti.
Bu dönemden sonra “ne değişti de strateji değiştirmeye karar verdin?” derseniz, ben değiştim, çevrem değişti, bilgi birikimim arttı üç yıldır gece gündüz araştırmalar ve çalışmalar yaptım. Dolayısıyla öğrendiğim bilgileri kullanmaya karar verdim.
Artık portföyümdeki hisse senetlerime daha çok odaklanarak, araştırmalar yaparak, daha aktif bir şekilde portföyümü yönetmeyi planlıyorum.
Bunun için ise hisse sayılarımı azaltmam gerekecek. Bu zamana kadar uzun vadeli yatırımcı bakış açısı ile yatırım yaptığım için geniş portföy yapmak uzun vadeli riskleri minimum seviyeye indirmek bakımından mantıklıydı.
Artık biraz daha orta vadeli, bilanço ve veri odaklı yatırım yapmayı planladığım için hisse sayısını da azaltmam gerekecek. Çünkü 20-25 hissenin her detayına ve haberine hakim olup pozisyon almam kolay olmaz.
Dolayısıyla 2024 Şubat ayından itibaren portföyüme yeni giriş ve çıkış yapan hisseler olacaktır. Bu durumları da her ay sonu portföy durumu yazılarımda şeffaf şekilde oransal olarak paylaşmaya devam edeceğim. Twitter’da çok hisse bazlı alım satım işlemlerine ilişkin konuşmayı düşünmüyorum. Ay sonu buradan paylaşmayı daha doğru buluyorum. Twitter’da yapılan yorumlar beni rahatsız edebiliyor. Geçmiş yazılarımı okuyup beni en başından beri takip eden okuyucular ise beni anlıyorlar.
Evet portföy dağılımı bu şekilde idi.
Not: Bugün burada olan hisseler yarın olmayabilir.

Portföyden Çıkanlar


2023 yıl başına kadar neredeyse hisse satmadım gibi bir şey. Geçmiş portföy yazılarımda görebilirsiniz. 2023 yılı içerisinde toplam 65 adet hisse satış işlemi gerçekleştirmiş bulunuyorum. Bu işlemlerin pek çoğu da yeni halka arzlardan kaynaklanıyor. Satış tarihlerini yazdım, ancak, onlar hisse satışından iki iş günü sonunda hesaba paranın girdiği tarihler. Yani satış işlemleri iki iş günü öncesinden gerçekleşti.
Portföy Performansı
TL Bazlı Yatırım Portföyü aylık bazda %21,67, yıllık bazda %112 arttı. 12 aylık ortalamasının %46,86 üzerinde gerçekleşti.

$ Bazlı Yatırım Portföyü aylık bazda %18,25, yıllık bazda %31,7 arttı. 12 aylık ortalamasının %23,98 üzerinde gerçekleşti.

2024 Ocak ayının başından itibaren XU100 endeksinde ve portföyümde ciddi yükseliş gerçekleşti.
Öncelikle XU100 endeksinin aylık ve yıllık performansına bakalım.
31 Ocak 2023 tarihinde endeksin kapanış seviyesi 4.976,55(262,96 USD)
29 Aralık 2023 tarihinde endeksin kapanış seviyesi 7.470,18(250,7 USD)
31 Ocak 2024 tarihinde endeksin kapanış seviyesi 8.496,66(277,75 USD)
XU100 endeksinin 29 Aralık 2023 – 31 Ocak 2024 dönem performansı TL bazlı %13,7, USD bazlı %10,8. Aynı dönemde yatırım portföyümün performansı TL bazlı %21,67, USD bazlı %18,25 yükseliş gösterdi.
Bu dönemde tek bir lot bile hisse alım-satımı yapmadım. Portföyümün %15’i kadar bir miktarı TL nakitte bekliyordu ihtiyacım olduğunda kullanıyordum. Ay sonu elime yaptığım işlerden nakit geçtiğinde TL oranı %19,7’e ulaştı.
XU100 endeksinin 31 Ocak 2023 – 31 Ocak 2024 dönem performansı TL bazlı %70,7, USD bazlı %5,6.
Aynı dönem içerisinde yatırım portföyümün performansı TL bazlı %112, USD bazlı %31,7.
Aynı dönem içerisinde aşağıdaki görmüş olduğunuz grafikte mavi çizgi aylık net gelirimin durumunu gösterirken, kırmızı çizgi maddi duran varlık yatırım harcamalarımı gösteriyor. Beyaz çizgi ise finansal yatırım harcamalarımı gösteriyor.

Grafiğe baktığımızda 2023 Şubat ayından itibaren gelirime oranla portföyümden ciddi nakit çıkışı yaptığımı ve tam bir yıl boyunca yatırım hesabıma hiç tasarruf edip yatırım yapamadığımı gösteriyor. Aksine tam bir yıl boyunca portföyüme borçlu bir dönem geçirdim ve maddi duran varlık sayılabilecek yatırım harcamaları yaptım. 2023’ün ilk yarısı işten istifa edip ayrıldığımdan ve bir süre işsiz kaldığımdan dolayı biraz finansal açıdan zorlu bir süreç oldu.
İlk defa 2024 Ocak ayının sonunda portföyüme borçlu olmaktan çıkıp gelirimin %32,68’i kadar yatırım yaptım ve artıya geçtim. Son dönemde gelirimi de artırmış gidiyorken bu ay işlerimden birisine ara vermem gerekti. Önümüzdeki aylarda mavi çizgi düşüş eğilimine geçecek. Bu yüzden mali yönetim konusunda sıkı para politikasına devam etmeliyim. Neyse, bu konuları nakit akışları bölümünde anlatırım.
Aşağıdaki grafik 2014 Temmuz ayından itibaren toplam varlıkların $ bazlı görünümü.

Nakit Akışları Durumu
Nakit akışları dağılımı aylık ödeme yaptığım kalemleri gösteriyor.
Ev kredisinin 49. taksitini ödedim. Toplam nakit çıkışları içerisinde %6,7 ağırlığa sahip iken 2024 Ocak ayı gelirimin %3,6’sına denk geliyor. 49 ay önce gelirimin %52’sine denk geliyordu.
Telefon 11. taksiti ödedim, Şubat ayında sonuncusunu ödeyeceğim. Toplam nakit çıkışları içerisinde %4,5 ağırlığa sahip iken 2024 Ocak ayı gelirimin %2,4’üne denk geliyor.
Kredi kartı toplam nakit çıkışları içerisinde %30,8 ağırlığa sahip iken Ocak ayı gelirinin %16,5’ine denk geliyor. Önümüzdeki aydan sonra kredi kartının ağırlığı düşecek Haziran ayında sıfırlanacak.
Faturaların toplamı, toplam nakit çıkışları içerisinde %3,9 ağırlığa sahip iken Ocak ayı gelirimin %2,1’ine denk geliyor.
Diğer giderler kalemi nakit çıkışlarının içerisinde %54,1 ağırlığa sahip iken Ocak ayı gelirinin %28,9’una denk geliyor.
Bu ay toplam gelirimin %53,5’ini aşağıdaki kalemlere harcarken geri kalan %46,5’lik kısmı yatırım portföyüme aktarmışım.
Yatırım portföyüne olan borcumu ödedikten sonra (gelirin %13,82’si) 2024 Ocak ayı Tasarruf/Net Gelir oranım %32,68 olmuş oluyor.

Diğer giderler kaleminin detayına indiğimizde şöyle bir dağılım ortaya çıkıyor.
Dışarıda yemek kalemi %23,15 ağırlığa sahip iken Ocak ayı gelirine oranı %6,70.
Market-gıda kalemi diğer giderler kaleminin %30,2 ağırlığına sahip iken Ocak ayı gelirine oranı %8,73.
Eft ve havale masrafı, MKK masrafı gibi kalemler hesaplamaya değmeyecek oranlar.
Diğer giderler kalemi içerisinde de ayrıca bu kalemlerde sınıflandırılamayan harcamalar var, bunlar özel harcamalar bağışlar, yardımlar vesaire. Bu kalemin ağırlığı ise diğer giderler kalemi içerisinde %46,4 iken Ocak ayı gelirine oranı %13,43. Bu ay alkol gideri sıfır.

2024 Ocak Ayı Değerlendirmesi
Aşağıdaki grafik aylık net gelirimin maddi duran varlıklar ve finansal yatırımlar olarak harcamalarını gösteriyor. 2024 Ocak ayı net gelirim de yıl başı zammı ve yaptığım ek işler ile bir sıçrama görünüyor. Ocak ayı net gelirimin %23’ü maddi duran varlık yatırım harcamalarına giderken %32,68 finansal yatırım harcamalarına gitti. Ocak ayında ek işlerimden birinden ayrılmam gerektiği için önümüzdeki aylarda net gelir kaleminden düşüş bekliyorum. Dolayısıyla daha temkinli harcamalar yapmam gerekiyor.

2024 Ocak ayına hastalanarak başlangıç yaptım. Sağlıklı beslenip spor yapmaya başlamışken, hatta salata tarifi videosu bile çekmiştim. O videoyu çektiğim akşam hastalandım, yaklaşık on gün kendime gelemedim. Beslenme ve spor düzenim de bozuldu. O akşamdan sonra bir daha salata yemek istemiyor canım. Sanki salata beni hasta etmiş gibi bir psikoloji oluştu. Daha sonra toparladık bir şekilde ve spora devam etmeye çalışıyorum.
Bu yıl ki hedeflerimin arasında evi satmadan motokaravan almak ve motosikletimi restorasyona sokarak hayalimdeki gibi tasarlatma hayali vardı ama işlerimden birisine ara vermek durumunda kalınca hayaller bir süre sekteye uğrayacak gibi.
Hayat böyle bir şey işte, sen hayaller kurar planlar yaparsın sonra her şeyi kenara bırakır planları yeni baştan yaparsın. Zaten tam olarak da buna hayat diyoruz. Diğer türlü planladığımız her hayalimiz kusursuz gerçekleşse bir anlamı ve değeri de olmazdı. Neyse, bunlar uzun konular, sırası değil.
Son olarak bilanço verilerime bakacak olursak cari oran 8,47, borç kaldıraç oranı %6,16.
Net Borç/Net Gelir= -2,27 ay. Yani net nakit fazlası var. Ev kredisi dahil tüm borçları karşılama oranı ise 3,04 ay. Mali görünüm olarak oldukça sağlıklı bir bilançoya sahibim. Olumlu.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Saygılarımla
Fon yatırımı yapmayı düşünüyor musun? Yabancı teknoloji, kiymetli maden, eurobond vs. Yurtiçi dalgalanmaları dengeleme amaçlı dünya piyasasından da beslenebiliyorsun.
Ben senin hergün vesbe çalışmana benzer hergün fon alıyorum. Miktar kafana, durumuna göre 50,100,250 tl vs. Ama hergün bozmadan şeklinde. Yatırım disiplinini koruyor, hem de bir gözüm hep piyasalarda oluyor. Bütçemi daha iyi koruduğumu, harcamaları da azalttığını farkettim bu yaklaşımın.