Merhaba dostlar.
Finansal okur yazarlığa katkı sağlaması ve borsa ile yeni tanışan benim gibi küçük ve gariban yatırımcılarla öğrendiğim bilgileri paylaşmak bakımından yeni bir proje olarak burada bütün bilgilerimi, çalışmalarımı, makalelerimi, notlarımı paylaşmaya karar vermiştim.
Bu proje kapsamında;
“Bilanço Analizi”
“Gelir Tablosu Eğitim Analizi”
“Nakit Akış Tabloları Analizi”
“Eğitim ve Temel Analiz”
“Temettü ve Yatırım Stratejisi”
“Yatırımcı Psikolojisi”
“Şirket Analizleri”
“Portföyüm”
Başlıkları altında çeşitli çalışmalar, yazılar yayımladım.
Şunu da belirtmek isterim ki; buradaki yazılar benim kendime notlarımdır. Ben hoca veya uzman değilim, öğrenmeye çalışan bir öğrenciyim, yanlışlarım olabilir. Son olarak ise burada hisse hakkında yapılan tüm yorumlar eğitim amaçlıdır yatırım tavsiyesi içermemektedir.
Bu yazımızda da çok kıymetli ve değerli büyüğümüz, hocamız, rahmetli Yaşar Erdinç Hoca’mızın yatırımcılık üzerine anlattığı değerli bilgileri ve aldığım notları Yaşar Erdinç Hoca’mızın anlatımıyla kaleme alınmış şekilde sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hadi başlayalım;
“Buradan sonrası Yaşar Erdinç Hoca’mın sözlerinden alınmıştır.”
Gerçek Yatırımcı Olmak
“Evet arkadaşlar, bu yazımızda da yatırımda öne çıkan şirketlerin özelliklerini ve nasıl bulunacağından bahsedeceğiz. Biliyorsunuz yaklaşık yirmi beş yıldır bu piyasa içerisindeyim ve geleceğe dönük tahmin yaparken ileride yükselebilecek veya endeksten çok daha iyi getiri sağlayabilecek şirketlerin nasıl bir yapı sergilediğini yıllarca inceledim, zamanında çok basit bir soru sordum kendime, yıl 2005’ti, dedim ki; gelecekte başarılı olabilecek şirketleri nasıl bulabilirim?
Bunun için şöyle bir geçmişe baktım, 1995 yılıyla 20005 arasında endeksi en az ikiye, üçe katlayan şirketler hangileri olmuş? Bunların bir listesini çıkardım, yani o 10 yılda, arkasından da bu şirketlerin ortak özelliklerini bulmaya çalıştım. Yani ne yapmışlarda bu şirketler daha sonra endeksi ikiye üçe katlamışlar? Burada tabi ki kârlılık öne çıktı. Öz varlık kârlılığı yüksek şirketler, her sene öz varlığına daha fazla ekleme yapan şirketler öne çıktı. Öz varlık kârlılığı dediğimiz şey; 100 milyon lira öz varlığım varsa, bu sene 40 milyon kâr etmişsem dolayısıyla 40 milyon / 100 milyon= %40 öz varlık kârlılığı demektir. Bu da öz varlıklarını çok daha hızlı artırabildiğini göstermektedir. Dolayısıyla bir şirket ne kadar kârlı ve öz varlıklarını ne kadar hızlı büyütebiliyorsa o kadar prim yapıyor ve mutlaka piyasa şirkete hak ettiği değeri fazlasıyla veriyor. Ama öyle şirketler vardı ki.. Öz varlık kârlılığı yüksek devam eden şirketler, bir de daha önce öz varlık kârlılığı düşük kalmış ama sonra hızla yükselmiş şirketler. Asıl büyük getiriyi daha önce öz varlığı düşük olan ama ardından hızla yükselen şirketler çok daha fazla prim yapıyorlar.
Bu aşamada bir şirketin kârlılığı nasıl artar?
Şirket kârlarını nasıl yükseltir?
Öz varlıklarına eklediği miktarı nasıl artırabilir?Sorularının cevapları önemliydi..
İşte bu tip bir istatiksel çalışmayı yaptığımda şunu çok net bir şekilde gördüm. Özellikle yatırım yapan ve en az; on, on beş yıllık, sektörünü iyi bilen, iyi yöneticiler tarafından yönetilen ve yatırım yapan şirketler, daha sonra satışlarını ve kârlılığını patlatıyorlardı. Bu nedenle uzun vadeli kağıt belirlerken, uzun vadeli yatırım yapılabilecek kağıt belirlerken ilk adım, şirketlerin yatırımları ne durumda? Ve şu an en fazla yatırım yapan şirketler hangileri? İşte o noktadan başlamanız gerekiyor ve o noktadan başladığınızda da bu yatırımların başarılı olma şansı nedir? Soruları akla geliyor.. Bir çok kişi bana soruyor; “Hocam tamam da, yatırıma başlamış şirket, yatırım yapıyor ama bir çok şirket şirket yatırım yaptığında her zaman başarılı olamayabiliyor. Dolayısıyla biz nasıl bileceğiz o şirketin yapmış olduğu yatırımlarını, ilerde satışlarını ve kârlarını nasıl artıracağını nasıl bileceğiz?” diye soruyorlar. Bu nokta da arkadaşlar ben de şunu söylüyorum: Bir şirketin yaşına bakın, eğer şirket yeni kurulmuş bir şirketse, birkaç yıllık, üç beş yıllık bir şirketse yatırım açısından tabi ki riskli bir şirkettir. Yani çok ciddi paraları çeşitli yatırımlara yatırıp buradan da ciddi bir getiri elde edemeyebilir. Peki şirket on beş, yirmi yıllık bir şirketse yöneticileri başarılıysa ve şunu biliyoruz ki; kurumsal şirketlerde yatırım kararı alınırken bin defa ölçüp bir defa keserler. Hani bizim bir ata sözümüz vardır:”Bin defa ölçüp bir defa kes,” şeklinde. “Hocam, yönetimin başarılı olduğunu nasıl bileceğiz?”
İşte arkadaşlar bu noktada faaliyet raporlarında ve finansal tablo denetim raporlarında her şirketin yönetim kurulu başkanları, yönetim kurulu üyeleri, genel müdürleri hakkında çok ciddi bir şekilde biyografi verilir, yani onların öz geçmişleri verilir. Oraya baktığınızda şunu çok net şekilde görürsünüz. Yani bu kişiler kendileri sektörün uzmanları mı? Biz normal bilgimizle, yani ben Yaşar Erdinç olarak bir şirkete yatırım yaparken bu şirketin yatırımı başarılı olacak mı? Olmayacak mı? diyebilmek için normalde benim o sektörün uzmanı olmam lazım, o sektörün inceliklerini ayrıntılarını bilmem lazım. Dolayısıyla, o aşamada biz değerlendirmede bulunamayız. Fakat çok sağlıklı değerlendirme yapan biri var.
Şirket yatırıma girdiğinde bu yatırımlar başarılı olacak mı, olmayacak mı? Şeklinde en doğru kararı veren biri var evet, o biri kim? Yatırıma başlamış bir şirket sektörün içerisinde en az; yirmi, yirmi beş yıl, otuz yıl oradaysa yaş tahtaya basma olasılıkları çok düşük oluyor. Bu tip şirketler bir yatırıma başladıklarında faaliyet raporlarında yatırımları ile ilgili bilgi veriyorlar, yatırımların kapasitelerini ne kadar arttıracağının, tahminlerini veriyorlar, artan kapasite ile birlikte satışlar, kârlar nereye gidebilir? Sizlerde öngörüde bulunabiliyorsunuz. Bu öngörüleri yaptıktan sonrada tabi ki; “Şirketin fiyatı nereye kadar gider?” sorusu önem kazanıyor.
Bir şirketin faaliyet raporunu okumuş, yatırımlarını incelemiş, yönetim kurulu, yönetim kurulu üyeleri, yönetim kurulu başkanı, genel müdürün öz geçmişlerine bakmış ve şirkete güven duyuyorsanız, yatırımlarında aynı şekilde şirketin faaliyet raporlarında söylediği şekilde başarılı olacağına inanıyorsanız eğer, işte böyle bir durumda arkadaşlar, acaba onların söyledikleri gerçekleşirse hisse fiyatı ne olur sorusuna cevap bulabiliyorsunuz. Arkadaşlar burada çok önemli bir noktaya geldik. Özel bir tablo hazırladım. Bu tablo ne anlama geliyor? Yatırımda öne çıkanlar nasıl sıralanıyor? Ve bu sıralamaları nasıl okuyacağız? Bunları inceleyeceğiz..”
-Dr. Yaşar Erdinç
Evet, dostlar yukarıdaki sözleri rahmetli Yaşar Erdinç Hoca’mızın eğitimlerinden aldığım notlardan oluşturup sizlerle paylaşmak istedim, devamı gelecek..
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Saygılarımla
Kardeşim, bu tip bilgileri hepimiz biliyoruz ama okuyup geçiyoruz ve günlük hayatın ritminde unutulup gidiyor. Ben rahmetliden Temel Analiz dersi almıştım. Şimdi sizin gibi yeri cennetlik olan adamlar var, bunları tekrar tekrar yayınlayıp benim gibi bunları unutup bazen umutsuzluğa kapılanlara uyandırıp / moral / motivasyon verip büyük bir iş yapıyorsunuz ve sevaba giriyorsunuz, yaptığınız insana moral vermek ve motive etmektir, bilgileri hatırlatıp doğru yolda olduğunu hatırlatmaktır ki bence bu harika bir iştir. Malumunuz başarmanın neredeyse %90’ı motivasyon ve istikrarlı şekilde devam etmektir..
Sizi takip ediyorum ve yayınladıklarınızı da ders çalışır gibi kareli defterlere not alıyorum…Malumunuz bilgiyi sık tekrarlamak bilgiyi kalıcı şekilde oturtur ve bu da profesyonelliği getirir.
Sizi takip etmeye devam edeceğim, görüşmek üzere
Çok değerli bir paylaşım. Emeklerinize sağlık. Yaşar hocayı da tekrar rahmetle anıyorum.