İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

38. Ay Portföy Durumu 29 Şubat 2024

Merhaba dostlar, 38. ayı bitirdik.

Bakalım bu ay neler olmuş?

Makro Görünüm

TCMB, PPK toplantısından derlediğim notlara göre;

Belirsizlik Devam Ediyor
Küresel ekonomide geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde yaşanan yavaşlamanın son çeyrekte de devam ettiği görülüyor.

Ocak ayında PMI verilerinde sınırlı bir iyileşme görülmüş, ancak imalat sanayi endeksi eşik seviyenin altında kalmaya devam etmiştir.

Enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak amacıyla sıkı para politikalarının sürdürülmesi ve jeopolitik risklerin varlığı, 2024 yılında küresel ekonomik faaliyetlerin seyri açısından öne çıkan risk faktörleri olarak görülmektedir.

Küresel enflasyon, yüksek seyretmeye devam ederken, merkez bankaları enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını artırmaya devam etmektedirler.

Bazı merkez bankaları enflasyondaki düşüşe işaret ederek faiz indirimlerinin 2024’te daha erken başlayabileceğini söylüyorlar.

Fakat, Ocak ve Şubat aylarında ABD enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, piyasaları daha temkinli yaklaşmaya sürüklüyor.

Küresel risk iştahındaki gerileme, gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarını yavaşlatıyor. Sonuç olarak küresel enflasyon görünümü belirsizliğini koruyor. Merkez bankaları enflasyonla mücadeleyi sürdürürken, faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağına dair net bir şey yok.

Kredi Faiz Oranları Hedeflenen Seviyede
Parasal sıkılaştırma politikası ve sadeleşme kararları kredi faiz oranlarını hedeflenen seviyeye çıkardı.

  • Türk lirası ticari kredi faizleri: %52,9 (değişmedi)
  • Konut kredisi faizleri: %41 (değişmedi)
  • İhtiyaç kredisi faizleri: %63,4 (değişmedi)
  • Taşıt kredisi faizleri: %44,5 (2,6 puan düştü)

Bu faiz oranlarının finansal sıkılığa yol açacak seviyede olduğu değerlendiriliyor.

Türk Lirası Mevduat Faizleri Arttı
Türk lirası mevduat faizleri 16 Şubat itibarıyla %47’e yükseldi. Düşük ve yüksek tutarlı mevduatlar arasındaki faiz farkı da devam ediyor. Bu faiz oranlarının ve faiz farkının ekonomiyi nasıl etkileyeceği takip edilecek.

Döviz Kuru İstikrarı ve Para Politikası
Dış finansman koşulları, rezervlerin yüksekliği, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara olan talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunuyor:

  • TCMB brüt uluslararası rezervleri 134,2 milyar dolar seviyesinde.
  • Rezervler bir önceki yıla göre yüksek, son PPK dönemine göre ise 3,88 milyar dolar azalmış durumda.

Bu durum döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliği için önemli.

Döviz Kuru ve Risk Algısı
Türk lirası 1 ve 12 ay vadeli kur oynaklığı düşmeye devam ediyor. Türkiye’nin risk primi de küresel risk iştahındaki iyileşme ile beraber düşüyor. Bu düşüşler sayesinde Haziran ayından beri 5,55 milyar dolar net portföy girişi oldu(2,38 milyar dolar DİBS, 3,17 milyar dolar hisse senedi).

Yurt İçi Talep Dengeleniyor
Yurt içi talepteki dengeleme süreci devam ediyor. Tüketim malı ve altın ithalatı güçlü, diğer tüketim harcamaları ise öngörülenden daha yavaş artıyor. Perakende satışlar Aralık ayında arttı, ancak çeyreklik bazda artış sınırlı kaldı. Ücret artışları iç piyasa siparişlerini yeniden artırıyor, ancak firmaların gelecek üç aya dair beklentileri düştü. Kart harcamaları Şubat ayında tekrar hız kazandı. Yılın ilk çeyreğinde yurt içi satışlar, ücret artışları ve kampanyalar sayesinde sabit kaldı. Şubat ayı göstergeleri, parasal sıkılaştırmanın talebi dengelediğini, ancak talebin hâlâ yüksek olduğunu gösteriyor. Talep enflasyon için bir risk unsuru olmaya devam ediyor.

Aralık ve Ocak ayında Ekonomi
Aralık Ayı:

  • Sanayi üretimi arttı (aylık %2,4, yıllık %1,6).
  • İstihdam arttı (çeyreklik %0,6).
  • İşsizlik oranı düştü (çeyreklik 0,4 puan).
  • Cari işlemler açığı düştü (aylık 3,9 milyar dolar).

Ocak Ayı:

  • İhracat ve ithalat azaldı.
  • Üretim kapasitesi arttı (aylık %76,4)

Kasım Ayında Başlayan Yavaşlama Devam Ediyor
Kasım ayında başlayan tüketim malı ithalatındaki yavaşlama Şubat ayında da devam ediyor. Altın ithalatı normal seviyelere dönüyor ve altın dengesi iyileşiyor. Hizmetler ihracatı artıyor ve cari dengeye katkı sağlıyor.

Aralık ayı itibarıyla yıllıklandırılmış hizmetler dengesi fazlası 52 milyar ABD doları seviyesinde. Güçlü turizm gelirleri cari dengeye katkı sunmaya devam ediyor.

Cari Açığın Finansmanı: İyileşme Görülüyor
Yurt dışından borçlanma imkanları iyileşiyor. Bankalar ve diğer firmalar daha fazla borçlanabiliyor. Bu durum cari açığın finansmanına katkı sağlıyor. Bankacılık sektörünün uzun vadeli borç çevirme oranı Aralık ayında %115’e yükseldi. Bu oran bankacılık sektörü dışındaki firmalar için %100 civarında.

Ocak Ayında Enflasyon
Tüketici enflasyonu %6,70 arttı. Yıllık enflasyon %64,9’a yükseldi. Hizmet enflasyonu yüksek seyretti. Gıda ve temel mal enflasyonu geriledi.

Enflasyon Beklentileri
12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi %37,8’e düştü. Cari yıl sonu enflasyon beklentisi %43’e yükseldi.

Şubat Ayı Öngörüleri
Enflasyonda Ocak ayına kıyasla yavaşlama bekleniyor. Gıda fiyatlarında öngörülenin üzerinde bir seyir olabilir. Akaryakıt fiyatlarındaki artış enflasyon üzerinde risk unsuru olmayı sürdürüyor.

Diğer
Küresel emtia fiyatlarında sınırlı bir artış var. Konut fiyatlarındaki artış oranı yavaşlamaya devam ediyor. Kira artışı Ocak ayında mevsimsel etkilerle güçlendi. Hizmet sektöründe fiyatlama davranışı enflasyonda önemli bir atalete neden oluyor. Jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutuyor.

Para Politikası Kurulu Kararı
Politika faizi %45’te sabit tutuldu.

Kararın Gerekçesi
Enflasyonun ana eğilimini düşürmek ve orta vadede %5 hedefine ulaştırmak.
Parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurmak.

Kararın Uygulanması
Aylık enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar faiz sabit kalacak. Enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar faiz sabit kalacak. Finansal ve ekonomik koşullar yakından takip edilecek. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülürse faiz artırılacak.

Para Politikası Kurulu, enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdürecek. Kararlar öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacak.

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi Ocak ayında %9,38 arttı.
E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı da %129,11 olarak gerçekleşti.

8 Haziran 2023 tarihinde TCMB Başkanlığı görevine getirilen Hafize Gaye Erkan, 2 Şubat 2024 tarihinde X’de yapmış olduğu duyuru ile Merkez Bankası Başkanlığı görevinden istifa etti.

Ekonomi yönetimi, süreci iyi bir şekilde yönetti. 28 Temmuz 2023 tarihinden itibaren Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmekte olan Dr. Fatih Karahan 3 Şubat 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararı ile Merkez Bankası Başkan’ı olarak atandı. Hafta sonuna denk gelen istifa haberi ekonomi yönetiminin süreci iyi yönetmesinin de etkisiyle piyasayı ve borsayı olumsuz etkilemedi.

Sonuç: Ekonomide birçok risk ve belirsizlik unsuru bulunmasına rağmen, bazı olumlu gelişmeler de görülüyor. Cari açığın finansmanında iyileşme, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliği korunuyor. Enflasyondaki düşüş ise hala istenilen seviyede değil. Para Politikası Kurulu’nun enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdürmesi ve gerekli adımları atması önemli.

$/TL 30,33 TL ile başladığı Şubat ayını %3,1 yükselerek 31,28 TL ile kapattı.

Portföy Dağılımı

Geçtiğimiz ay portföy durumu yazısında artık daha aktif bir portföy yönetimine geçerek hisse değişimleri yapabileceğimden bahsetmiştim. Bu ay hisse değişimleri yaptım. Aşağıdaki tablo portföyümden çıkarttığım hisseler. Bazı hisseleri ya tamamen çıkarttım ya da portföydeki oranlarını azalttım. Kimisini ise önce sattım sonra fiyatları tekrar makul bir seviyeye gelince yeniden aldım.

Örneğin SURGY, MEGMT, TSKB, KUYAS, YAPRK gibi hisseler portföyümde sembolik olarak duran ve ağırlık olarak hiçbir yüzdesel değeri olmayan hisselerdi onları tamamen çıkartarak portföyü temizliğe gittim.

Daha sonra, BIMAS’ın portföydeki ağırlığı geçtiğimiz ay %2,1 iken bu ay başında portföyümden tamamen çıkarttım. Çıkartma sebebim hisse ederinin belirli bir doygunluğa ulaştığını düşünüyor oluşumdu. Geri alabilirim beğendiğim bir Şirkettir.

SISE’yi de portföyümden çıkarttım. SISE’yi portföyümden çıkartma sebebim ise BIMAS’tan farklı idi. Küresel ekonomik aktivite canlanmadan SISE’nin satışlarında ve kâr marjlarında bir toparlanma olmayacağını düşündüğüm için borsaya girdiğimde ilk aldığım hisse olan SISE’yi portföyümden tamamen çıkartarak vedalaştım(çok geç kalınmış bir karar biliyorum). Beklediğim toparlanma emareleri görüldüğünde geri ekleyebilirim. Beğendiğim bir Şirkettir. Geçtiğimiz ay portföyümdeki ağırlığı %3,2 idi. Şu an sıfır.

ALFAS’ı da hisse fiyatının ederine geldiğini düşündüğüm bir noktada tamamen satış yaparak çıkmıştım. Portföyümdeki ağırlığı %2,2 idi. 122 liradan sattığım hisseyi 106 liraya düştüğünde daha fazla miktarda alım yaparak geri ekledim. Şu an portföyümdeki ağırlığı %4. Hisse fiyatı yeniden ederinin üstüne çıktığını düşünürsem çıkartabilirim.

MPARK, geçtiğimiz ay portföyümdeki ağırlığı %6,9 idi. MPARK’ın 1/3’ini satarak portföydeki ağırlığını an itibarıyla %4,3’e düşürdüm. Eğer sattığım fiyatın altına inerse geri alım yapabilirim. MPARK beğendiğim bir Şirkettir.

CCOLA’da tıpkı MPARK gibi beğenerek portföyümde bulundurduğum bir Şirkettir. Geçtiğimiz ay portföyümdeki ağırlığı %6,1 idi. Fiyat seviyesinin ederinin üzerine geldiğini düşünerek kademeli olarak satışlar gerçekleştirdim. An itibarıyla portföydeki ağırlığı %0,8. Eğer potansiyel görürsem veya sattığım seviyelerin çok daha altına inerse tekrardan portföyüme ekleyebilirim.

FROTO, portföyümde beğenerek taşıdığım bir Şirket. Aynı şekilde MPARK ve CCOLA’da olduğu gibi 1/3’ini satarak ağırlık azalttım. Eğer fiyat seviyelerinde geri çekilmeler yaşanırsa tekrardan ekleyebilirim. Geçtiğimiz ay ağırlığı %8,6 iken an itibarıyla %6,5.

AKCNS’da beğenerek portföyümde bulundurduğum bir Şirket. Geçtiğimiz ay portföydeki ağırlığı %2,7 iken bir miktar satış yaparak ağırlığını azalttım ve an itibarıyla ağırlığı %1,4. Sattığım seviyelerin altına inerse tekrar ağırlık artırabilirim.

DGNMO, portföyüme alırken beğenerek almıştım. Zaman zaman iyi kâr oranları gördüm daha sonra zarar olduğu günleri de gördüm. Ancak piyasa tarafından pek fazla karşılığı olmadığını görünce ve daha potansiyelli şirketlerde değerlendirmeyi düşünerek kademeli bir şekilde DGNMO’dan çıkış yaptım. Geçtiğimiz ay portföy ağırlığı %0,9 idi. Şu an hiç yok.

TRGYO, portföyümde beğenerek taşıdığım ve potansiyelinin yüksek olduğunu düşündüğüm bir Şirket. Ancak yukarıda yaptığım gibi 1/4’ünü sattım daha sonra fiyatta geri çekilmeler görünce sattığım lotları tekrar geri ekledim. Geçtiğimiz ay portföyümdeki ağırlığı %8,3 iken an itibarıyla %7,8. Pay sayısı olarak aynı paylar duruyor.

MGROS, portföyümdeki en beğendiğim şirketlerden birisi. Lakin onda da yukarıdaki yaptığım stratejiyi uygulayarak 1/4’ünü sattım. Eğer geri çekilmeler olursa tekrar alım yaparım. Geçtiğimiz ay portföyümdeki ağırlığı %9,3 idi an itibarıyla %7,7.

THYAO, portföyümde uzun zamandır taşıdığım fakat çok araştırmadığım bir Şirket. Genel olarak analizine güvendiğim hocalarımdan dolayı almıştım. 2/3’sini sattım. Geçtiğimiz ay portföyümdeki ağırlı %6,5 idi an itibarıyla %2,5. Önümüzdeki dönemde araştırma yaparak ne yapacağıma karar vereceğim.

Geçen ay nakit oranım %19,7 idi. Bu ay nakit oranım %28,9. Ay ortasında %36’lara kadar çıktığı olmuştu.

Sattığım hisselerin bir kısmını nakitte ani düşüşlerde alım yapmak için tutuyorum. Gecelik repo faizinde bekletiyorum. Nominal de olsa faiz getirisi kayda değer.

Geçen ay portföyümde olmayan ama bu ay portföyüme sıfırdan giren hisselerde oldu.

VAKKO(%3,9), ASTOR(%1,3), AGHOL(%3,3) bu ay portföyüme yeni giriş yapan hisseler.

Geçen ay portföyün ilk 6 hissesi;

1-PGSUS(%9,5)
2-MGROS(%9,3)
3-FROTO(%8,6)
4-TRGYO(%8,3)
5-ALARK(%8,3)
6-MPARK(%6,9)
Toplam portföyün %50,9’unu oluşturuyordu.

29 Şubat itibarıyla portföyün ilk 6 hissesi;

1-PGSUS(%11,9) – (ekleme yapıldı)
2-ALARK(%10) – (ekleme yapıldı)
3-TRGYO(%7,8)
4-MGROS(%7,7)
5-FROTO(%6,3)
6-MPARK(%4,3)
Toplam portföyün %48’ini oluşturuyor.

29 Şubat 2024 itibarıyla portföyümün son durumu bu şekilde.

Not: Bugün burada olan hisseler yarın olmayabilir.

Portföy yönetimi konusunda bu aralar kafam çok karışık. Yeni stratejiler kurmaya çalışıyorum. Bakalım sonumuz nereye gidecek?

Önümüzdeki ay aracı kuruma geçmeyi düşünüyorum. Hisse alım satım komisyonlarım Vakıfbank’da çok yüksek, 1/1000.

Yatırıma başladığımda ilk iki yıl sadece alım yönünde hareket etmiştim. Son bir yıldır hisse değişimi işlemleri yapmaya başladım. Bu dönemden sonra ise aktif portföy yönetiminin gerekliliğinden dolayı daha fazla işlemler yapabilirim. Bu noktada aracı kurumların alım satım komisyonları bankalara göre çok daha uygun oluyor. Önümüzdeki dönemde bu konuda da deneyimlerimi paylaşırım.

Portföy Performansı

TL Bazlı Yatırım Portföyü Grafiği aylık bazda %9,61, yıllık bazda %113,1 arttı. 12 aylık ortalamasının %50,27 üzerinde gerçekleşti.

$ Bazlı Yatırım Portföyü Grafiği aylık bazda %6,28, yıllık bazda %28,7 arttı. 12 aylık ortalamasının %28,61 üzerinde gerçekleşti.

TL Bazlı Toplam Dönen Varlık Grafiği aylık bazda %15,37, yıllık bazda %119,8 arttı. 12 aylık ortalamasının %54,33 üzerinde gerçekleşti. Dönen varlıkların yatırım portföyünden aylık ve yıllık olarak fazla artmasının sebebi bilançoda kayıt altına alınan yapılan iş karşılığında ortaya çıkan alacaktan kaynaklanıyor. Tahsilatı yapıldığında yatırım portföyüne aktarılacak.

$ Bazlı Toplam Dönen Varlık Grafiği aylık bazda %11,86, yıllık bazda %32,8 arttı. 12 aylık ortalamasının %31,89 üzerinde gerçekleşti. Dönen varlıkların yatırım portföyünden aylık ve yıllık olarak fazla artmasının sebebi bilançoda kayıt altına alınan yapılan iş karşılığında ortaya çıkan alacaktan kaynaklanıyor. Tahsilatı yapıldığında yatırım portföyüne aktarılacak.

2014 Temmuz Ayından İtibaren Toplam Varlıkların $ Bazlı Görünümü

Nakit Akışları Durumu

Nakit akışları dağılımı aylık ödeme yaptığım kalemleri gösteriyor.

Ev kredisi 50. taksiti ödedim. 70 taksit kaldı. Toplam nakit çıkışları içerisinde %7,22 ağırlığa sahip. 2024 Şubat gelirimin %6,75’ine denk geliyor. 50 ay önce gelirimin %52’sine denk geliyordu. Geçen ay da gelirin %3,6’sına denk gelmişti. Son bir yıldır serbest çalıştığımdan dolayı gelirim dalgalı seyrediyor. Bazı aylar iyi gelir olurken bazı aylar düşük gelirler olabiliyor.

Telefon taksiti, 12. taksiti ödedim ve bitti. Kredi kartı bu ay yüklü bir miktar ödedim. Toplam nakit çıkışları içerisinde %33,08 ağırlığa sahip. Önümüzdeki ay kredi kartı yarı yarıya ödemesi düşecek. Mayıs ayında sıfırlanacak. Kredi kartı içerisinde tablet ve alışveriş taksitleri vardı.

Bu ay Natro domain ücret ödemesi vardı. 2 Şubat 2022 ibrahimgor.com’un kuruluş tarihi. Eskiden bunu kendi hesabımdan ödemiyordum. Arkadaşım ile ortak siteyi kurduğumuzdan gelirleri orda hesaplıyorduk. Geçtiğimiz yaz siteyi komple devraldığım için geliri ve giderini de kendi bilançomda konsolide ediyorum. Web sitesinin bana geliri yok. Yıllık masrafını çıkarsa yeter.

Onun dışında toplam faturaların nakit çıkışlarına oranı %6,55. Bu ay doğalgaz ve su faturası iki aylık birden ödedim.

Diğer giderler kaleminin içerisinde ise bu kalemlerin içerisine girmeyen diğer özel harcamalar ve gıda harcamaları bulunuyor. Onların oranı ise %39,72.

Toplam nakit çıkışlarının 2024 Şubat gelirine oranı %93,49. Toplam gelirin %6,51 oranında tasarruf yapabildim.

Diğer giderler kaleminin detayına baktığımızda dışarıda yemek kalemi %24,4, market gıda kalemi %30,9, diğer giderler kalemi %44,4 görünüyor.

Bu grafiğin toplam nakit çıkışlarına oranı %39,72, toplam 2024 Şubat gelirine oranı ise 37,13.

Finansal yatırım olarak toplam gelirimin %4,33’ü oranında yatırım portföyüne para aktardım. Geçen ay %32,68 oranında gerçekleşmiş. Ondan önceki 14 ay boyunca zaten grafikte de görüldüğü üzere finansal yatırım yapamadım. Sebebi ise grafikte de görüleceği üzere mavi çizgideki net gelirin istikrarsızlığından kaynaklanıyor. Geçtiğimiz ay işlerimin birisi durdu. Önümüzdeki maçlara bakacağız.

Duran varlık yatırım harcaması bu ay ki gelirin %50,24 oranında gerçekleşti. Önümüzdeki aylarda bu kalemin ağırlığı ciddi düşüş kaydedecek. Ve bu duruma paralel olarak finansal yatırım grafiği artış gösterecek.

Son olarak bilanço verilerime bakacak olursak cari oran 12,6, borç kaldıraç oranı %5,08.

Net Borç/Net Gelir= -0,17 ay. Yani net nakit fazlası var. Ev kredisi dahil tüm borçları karşılama oranı ise 5,4 ay. Mali görünüm olarak oldukça sağlıklı bir bilançoya sahibim. Olumlu.

2024 Şubat Ayı Değerlendirmesi

Şubat ayı bol seyahat yaptığım ve yoğun tempo çalıştığım bir ay oldu. Geçen ay biten işimin ardından yeni bir projeye başladım. Projem hayata geçtiğinde sizinle de paylaşmaktan mutluluk duyacağım. Onun dışında vaktimi hem işlerime, hem de kendimi geliştirmeye ayırıyorum. Bu aralar enflasyon muhasebesine takmış durumdayım. Enflasyon muhasebesinin şirket üzerindeki etkilerini anlamak için bir çalışma hazırlıyorum. Biraz uzun sürecek gibi.

2024 yılına girerken sağlıklı beslenme ve spor konusunda kendimi daha yoğun bir şekilde odaklayacağım diye düşünmüştüm ama şu an için pek hayal ettiğim gibi ilerlemiyor. Ya da böyle olması gerekiyordur belki de, kim bilir?

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Saygılarımla

4 Yorum

  1. İsa unal İsa unal 2 Mart 2024

    Slm hocam tebrikler ilgiyle rakip ediyoruz. hisse bazlı bakınca maliyet takıntısı okuyor mu nasıl asiyorsunuz. Toplam portföy olarak mı takip ediyorsunuz.

    • İbrahim Gör İbrahim Gör Yazar | 2 Mart 2024

      Selamlar teşekkürler. İlk zamanlar maliyet takıntısı oluyordu zamanla aştım. Genel toplam portföye bakıyorum.

  2. Mustafa Eren Mustafa Eren 2 Mart 2024

    Teşekkürler yazı için.
    Nakit akışları durumunu ilk defa okudum, bu kadar ayrıntılı tutmanız güzel. EFT, havale ücretini de yazmışsınız. Bunları ay sonu hesap kesim tarihinde ekstre üzerinden alıp mı yazıyorsunuz? Sürekli yazmak güzel bir alışkanlık olmuş.

    Son kısımda sağlıklı beslenme ve spor konusunda belki faydalı olabilecek kitap önerileri ekleyeyim abi. Ben daha okumadım ama genel olarak en çok tavsiye edilen kitaplardan.

    Alışkanlıklar:
    Atomik Alışkanlıklar
    Alışkanlıkların Gücü
    Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

    Uyku:
    Niçin Uyuruz?

    Odaklanma:
    Pür Dikkat

    • İbrahim Gör İbrahim Gör Yazar | 2 Mart 2024

      Selamlar teşekkürler. Yaptığım işlemleri genelde ya günlük olarak Excel tablolarına giriş yaparım ya da birkaç gün sonra mobil uygulamadan geçmiş harcamalarıma bakarım. Fazla biriktirmemeye özen gösteririm. 6 yılı geçti bu şekilde günlük harcamaları yazmaya başlayalı. Çok faydalı oluyor. Öneririm. Kitap tavsiyeleri için ayrıca teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik korunmaktadır !!