İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Margin of Safety Nedir?

Margin of Safety Nedir?

Türkçesi: Güvenlik Marjı

​​

Yukarıdaki grafikte Güvenlik Marjı Grafiği var. Akıllı Yatırımcı kitabının yazarı, Warren Buffett’in Hocası Benjamin Graham’ın şirket analizlerinde ve alım kararlarında uyguladığı şirket değerleme yöntemidir.

Buffett’de yatırıma başladığı ilk yıllarda bu strateji ile ilerlemiş daha sonra ilerleyen yıllarda Charlie Munger ile çalışmaya başladıktan sonra “Muhteşem bir şirketi makul bir fiyata almak, makul bir şirketi muhteşem bir fiyata almaktan çok daha iyidir.” Stratejisine geçiş yapıyor. Yani bir şirketi salt ucuz olduğu için almıyor.

Grafiğin sol tarafındaki dikey eksen Value, Değer ekseni.

Değer nedir?

Değer = Fiyat

​​

Aslında Değer ve Fiyat kavram olarak birbirinden farklıdır. Fiyat her zaman şirketin gerçek içsel değerini yansıtmaz. Şirketin gerçek değerini ancak içsel değer analizini yapabilenler bulabilir.

Gerçek Değer ve Cari Fiyat birbirinden farklı olsa da grafikte sol tarafta gördüğümüz Value hem değeri hem de hisse fiyatını ifade ediyor. Yazımızın devamında aradaki farklılıkları ifade edeceğiz.

Grafiğin altındaki sağa doğru uzanan eksen Time ise zaman ekseni.

Şimdi Piyasa Değeri, İçsel Değer ve Güvenlik Marjı kavramlarını açıklamaya çalışalım

İntrinsic Value İçsel Değer anlamına geliyor.

Margin of Safety denilen o noktalı çizgi ile İntrinsic Value çizgisi arası Güvenlik Marjı bölgesi.

Graham’a göre Güvenlik Marjı bölgesinde alım yapmak zarar etme olasılığını düşürür, bu sebepten dolayı ismini Güvenlik Marjı olarak almıştır.

​​

Dikkat ederseniz İçsel Değeri ile Güvenlik Marjı arasındaki paralelliğe baktığınızda belli bir marj seviyesinde (%30-%40) iskonto bırakılarak hareket ettiğini görürsünüz.

Market Value denilen kırmızı çizgi Piyasa Değeri anlamına geliyor.

​​

Ancak Market Value ise Piyasa Değeri (Hisse Fiyatı*Ödenmiş Sermaye=Piyasa Değeri) tamamen piyasanın davranışları ile alakalı olarak inişler ve çıkışlar gösteriyor.

Şirket’in İçsel Değeri ile her zaman birlikte hareket etmiyor ama bir gün piyasa şirketi fark edip ciddi seviyede içsel değerinin de üzerinde bir seviyeye çıkarabiliyor. Piyasa tabi ki şirketi durup dururken fark etmiyor. Şirketin kâr beklentileri ve geleceğe ilişkin öncü verileri araştırmalar yapıldığında yatırımcılar tarafından fark ediliyor.

Buffett’in yukarıda ifade ettiği gibi muhteşem şirketler, sürekli kârlarını artırarak büyüyen öz varlıklarını artıran şirketler grafikteki gibi “Buy” seviyesine kolay kolay düşmezler. Çok büyük ekonomik krizler yaşamaları gerekir. Buffett’de bu sebep ile makul şirketleri muhteşem fiyata almaktan ise muhteşem şirketleri makul fiyata almayı kabul eder. Graham ile Buffett’in farkı buradadır.

Bu grafikte Graham’ın güvenlik marjına göre “Buy” denilen kısımda şirket güvenlik marjının da altına düşmüş. Buradan kesinlikle alınabilir, çok ucuz emri veriyor. Sell kısmında ise piyasa değeri şirketin içsel değerinin de üzerine çıkmış artık buralarda satılabilir/azaltılabilir buralar riskli diyor.

Lakin bu grafik her ne kadar sat diyorsa bile Buffett örneğin satmıyor. Uzun yıllar şirketlerde yatırımcılığını sürdürüyor.

Burada önemli olan gelecek dönemdeki şirket beklentileri ne olacak? Şirketin faaliyetleri etkilenecek mi? Bu nokta da içsel değer analizinin yeni gelen veriler ile güncellenmesi gerekiyor. Belki de yeni yapılan analizde Sell bölgesi marjin of safety bölgesine girebilir?

​​

Yani burada baktığımız zaman piyasadaki fiyat oluşumlarının her zaman rasyonel ve etkin olmadığını, ancak bir şirkete değer biçmeyi öğrendiğimizde piyasanın bize alım satım noktasında güzel fırsatlar sunabileceğini görüyoruz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik korunmaktadır !!