İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (5)

Merhaba dostlar,

Finansal okur yazarlığa katkı sağlaması ve borsa ile yeni tanışan benim gibi küçük ve gariban yatırımcılarla öğrendiğim bilgileri paylaşmak bakımından yeni bir proje olarak burada bütün bilgilerimi, çalışmalarımı, makalelerimi, notlarımı paylaşmaya karar vermiştim.

Bu proje kapsamında;

“Bilanço Analizi”  

“Gelir Tablosu Eğitim Analizi” 

Nakit Akış Tabloları Analizi”

“Eğitim ve Temel Analiz”

“Temettü ve Yatırım Stratejisi”

“Yatırımcı Psikolojisi”

“Şirket Analizleri”

“Portföyüm”

Başlıkları altında çeşitli çalışmalar, yazılar yayımladım.

Şunu da belirtmek isterim ki; buradaki yazılar benim kendime notlarımdır. Ben hoca veya uzman değilim, öğrenmeye çalışan bir öğrenciyim, yanlışlarım olabilir. Son olarak ise burada hisse hakkında yapılan tüm yorumlar eğitim amaçlıdır yatırım tavsiyesi içermemektedir.

Bu yazımızda da çok kıymetli ve değerli büyüğümüz, Hocamız, rahmetli Yaşar Erdinç Hoca’mızın yatırımcılık üzerine anlattığı değerli bilgileri ve aldığım notları Yaşar Erdinç Hoca’mızın anlatımıyla kaleme alınmış şekilde sizlerle paylaşmak istiyorum. Yalnız bu notlar eğitim videolarını dinlerken kelime kelime not alınarak tutulduğu için Hocamızın grafik üzerinde anlattığı kısımları, hisselerin grafiklerini bulamadığım ve teknik analizden de pek anlamadığım için ekleyemedim o bakımdan özür diliyorum. Okurken birazcık hayal gücünüzü kullanmanız gerekecek grafikler konusunda.

Yazıları sırasıyla okuyarak devam ederseniz daha yararlı olacağını düşünüyorum.

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (1)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (2)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (3)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (4)

tıklayarak önceki bölümlere gidebilirsiniz.

Şimdi beşinci bölüm ile devam edelim.

Hadi başlayalım;

“Buradan sonrası Yaşar Erdinç Hoca’mın sözlerinden alınmıştır.”

Uzun Vadeli Yatırım

Uzun vadeli yatırım başarılı olacak mı?”

Evet, bir önceki yazıda yatırımları artan şirketi listelemeyi göstermiştim ve birazda size önemli tüyolar vermiştim, demiştim ki; “Piyasa acaba bu yatırımlara nasıl bakıyor?”

Burası çok önemli demiştim. Ama asıl önemli soru, evet bir şirket yatırım yapmaya girişebilir, yatırımları artabilir. Ama sonradan da bu yatırımlar başarısız olabilir, bu konuda endişeniz olabilir.

Bu konuda ne yapacağız?

İşte burası çok önemli!

Hani nasıl anlayacağız? Biz o şirketin içinde bulunduğu sektörün uzmanı değiliz, yani adamlar gübre sektöründeler bir yatırım yapıyorlar, dehşet devasa bir yatırım yapıyorlar sonuçta veya işte bir enerji yatırımı yapıyor, o yatırımları yaparken enerji sektöründe en uzman kişileri bulunduruyor ve o yatırımdan yüksek kâr elde etmek için yapıyor, acaba bir yatırım başarılı olacak mı? Ve ileride satışları ve kârlılığı çok artıracak mı? Bunu anlamanın birinci yolu arkadaşlar o şirketin geçmiş en az üç tane yıllık faaliyet raporu ki, yıllık faaliyet raporları yıl sonunda yayınlanır. Yani aralık bilançosu yayınlanır ve bu genellikle şirketlerin Mart aylarında Nisan aylarında şirketlerin yıllık faaliyet raporları yayınlanır. Geçmiş en az üç yıllık faaliyet raporlarına bakacaksınız ve diyeceksiniz ki, bu şirketin yönetim kurulu başkanı ne söylemiş? Ne söylemiş ne kadarı tutmuş? Kârlılık satışlar açısından bu yıl şöyle büyüyeceğiz deyipte büyüyememiş mi? Ne kadar öngörülerinde başarılılar? Bir kere ona bakacaksınız, ikincisi şirketin yaşına bakacaksınız. Şirket kurulalı kaç sene olmuş? Hangi yılda kurulmuş? Ki, genellikle on beş yirmi yaşından büyük şirketler yatırım konusunda yaş tahtaya basmazlar, yani çok dikkatlidirler. Yani bin defa ölçüp, bir defa keserler.

Bu nedenle arkadaşlar mutlaka şirketin yaşına bakın.

Üçüncü yol olarak, aracı kurumlar bu tür durumlarda şirketleri ziyaret ederek şirket raporları hazırlarlar. Özellikle şirket raporu hazırlanmış, yani ziyaretten sonra bir şirket raporu yayınlanmışsa bu aracı kurumların raporlarını bir çok yerden bulabilirsiniz. Dolayısıyla bu aşamada ben şöyle diyorum: Demek ki, bir şirketin geçmiş üç yıllık faaliyet raporunu ve yönetim kurulu başkanının mesajlarını okuyorsunuz.

İki: şirketin yaşı önemli.

Üç: Bu şirketle ilgili yazılmış raporlara bakıyorsunuz.

Dört: Bu yatırımlarla ilgili olarak çıkan haberlere, şu an şirketin ne söylediğine bakıyorsunuz. Yani idare ne söylüyor, bu yatırımları için ne yapıyor? Ciroyu kaça çıkaracak bu yatırımla? Bu konuda bilgiler alıyorsunuz ve topluyorsunuz.

Uzun vadeli yatırım konusu öyle her hafta uzun vadeli kağıt bulacaksınız diye bir şey yok. Yani burası yatırımcılar tarafından aslında doğru algılanmıyor. Uzun vadeli yatırımcı olun demek aslında; sanki on yıl boyunca oturacağınız evi bulun demekle aynı şey aslında.

Bir evi satın almak için minimum ne kadar süreye ihtiyacınız olur? Minimum belki bir ay, belki iki ay üç ay sürebilir. Dolayısıyla uzun vadeli yatırım dediğiniz şeyler çocuklarınız için, kendi geleceğiniz için sürekli alıp biriktireceğiniz bir yatırım, yatırım başarılı olacak mı? Uzun vadeli yatırımları? İşte bu söylediklerimi yaparsanız ortaya çıkacaktır.

Artı geçmişte bu yaşı uzun şirketler mutlaka başka yatırımlarda yapmışlardır. Ama şöyle durumlarda olacaktır, bir örnek vereyim; örneğin BAGFAŞ 2014 yılında bir yatırıma başladı ve 2016’da bu yatırımını bitirdi ve üretime geçti, kapasite %100 arttı. Türkiye’de hiç üretilmeyen gübreyi üretmeye başladı ve fabrikayı yaparken de, üç yıllık cirosunu yani o fabrikanın üreteceği şeyin bağlantılarını yaptı, satışı yaptı. Fakat şöyle bir sorun oldu: Birincisi terör olayları nedeniyle amonyum nitrat, kalsiyum amonyum nitrat türü ürünlerin üretilmesi yasaklandı. Yani bu yatırımın başarısızlığı değil, konjonktürel değişimler. 650 milyon lira yatırıldı bu fabrikaya, şirketin değeri bugün biz bu eğitimi hazırlarken (2017 Eylül) 450-500 milyon lira! Yani şirketin satın alsanız, 650 milyon lira, yani bu fiyata gidip piyasadan toplasanız, o zaman 650 milyon lira bedava gelir. Tabi orada ödenecek borç var ama zaten fabrika kendisi ödeyecek o borcu, çünkü çok büyük bir kısmı ihracat olacak, ayrıca Türkiye’de üretilmeyen bir gübreyi üretecek, artı fabrika teslim edildiği sırada kaliteyi tutturamadılar fabrikayı yapanlar o yüzden de BAGFAS bunu tesellüm etmedi, almadı yani fabrikayı üzerine, deneme üretmek üzerine devam ediyor. Ve bu konu mahkemeye gitti, yani bu şekilde şeyler olduğunda yatırımlar çok başarılı olsa bile gecikmeler olacaktır. Ama bu gecikme dönemleri aslında çok güzel fırsatlar veriyor. Kâğıdı daha fazla toplama, gelecek için kâğıdı daha fazla toplama ve uygun ucuz fiyattan toplama imkânları veriyor, bunu da mutlaka kulağınıza küpe yapın.

Başarısız yatırım: Yatırım bitmiştir, ürünü üretiyorsunuzdur. Hiç sorun yoktur. Satmaya başlamışsınızdır, ama alan yoktur ve insanlar ürününüzü beğenmemiştir. Bu başarısız bir yatırımdır. Yoksa konjonktürel, şirketin dışında ortaya çıkan sebeplerle geçici olarak satışta bir sorun yatırımın başarısız olduğunu göstermez, sadece geciktirir. Demek ki; “Uzun vadeli yatırım başarılı olacak mı?” sorusuna bu şekilde bakacağız.

Sizlere bu eğitimde en azından çok basit bir şekilde örnek olması açısından bir önceki yazıda da baktığımız için, bir yatırımcı hangi gözle nasıl bakmalı bir şirkete bunun örneğini vermek üzere, az sonra bir yatırım tavsiyesi olarak algılanmamak üzere, yatırımcı olsaydım ben bu eğitimi aldıktan sonra ben ne yapmam ‘gerekirdiyi’ göstermek adına bir sonraki yazıda SASA’nın şu an yapmakta olduğu yatırımlarla ilgili faaliyet raporuna , yapmış olduğu açıklamalara, yöneticilerin yapmış olduğu açıklamalara bir bakacağım ve bununla ilgili olarakta ne yapacağız? Nasıl bakardık, nasıl ‘değerlendirirdiği’ birlikte inceleyeceğiz. Evet bir sonraki yazıda bunu yapacağız.”

Evet dostlar, yukarıdaki sözleri rahmetli Yaşar Erdinç Hoca’mızın eğitimlerinden aldığım notlardan oluşturup sizlerle paylaşmak istedim, devamı gelecek..

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Saygılarımla

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik korunmaktadır !!