İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (18) (Hikâye Oluşturmak ve Geleceğe İlişkin Fiyat Tahmini Yapmak 2)

Merhaba dostlar,

Finansal okur yazarlığa katkı sağlaması ve borsa ile yeni tanışan benim gibi küçük ve gariban yatırımcılarla öğrendiğim bilgileri paylaşmak bakımından yeni bir proje olarak burada bütün bilgilerimi, çalışmalarımı, makalelerimi, notlarımı paylaşmaya karar vermiştim.

Bu proje kapsamında;

“Bilanço Analizi”  

“Gelir Tablosu Eğitim Analizi” 

Nakit Akış Tabloları Analizi”

“Eğitim ve Temel Analiz”

“Temettü ve Yatırım Stratejisi”

“Yatırımcı Psikolojisi”

“Şirket Analizleri”

“Portföyüm”

Başlıkları altında çeşitli çalışmalar, yazılar yayımladım.

Şunu da belirtmek isterim ki; buradaki yazılar benim kendime notlarımdır. Ben hoca veya uzman değilim, öğrenmeye çalışan bir öğrenciyim, yanlışlarım olabilir. Son olarak ise burada hisse hakkında yapılan tüm yorumlar eğitim amaçlıdır yatırım tavsiyesi içermemektedir.

Bu yazımızda da çok kıymetli ve değerli büyüğümüz, Hocamız, rahmetli Yaşar Erdinç Hoca’mızın yatırımcılık üzerine anlattığı değerli bilgileri ve aldığım notları Yaşar Erdinç Hoca’mızın anlatımıyla kaleme alınmış şekilde sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yazıları sırasıyla okuyarak devam ederseniz daha yararlı olacağını düşünüyorum.

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (1)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (2)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (3)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (4)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (5)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (6)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (7)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (8) (Dupont Analizi 1)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (9) (Dupont Analizi 2)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (10) (Karşılaştırmalı Dupont Analizi 3)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (11) (Temettü Performans Analizi)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (12) (Piyasa Çarpanları Analizi)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (13)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (14) (İstikrarlı Kâr Eden Ucuz Kalmış Şirketlerin Tespiti)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (15) (İstikrarlı Kâr Eden Ucuz Kalmış Şirketlerin Tespiti(2))

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (16) (Orta Vadeli İzlenebilecek Temettü Stratejisi)

Yaşar Erdinç Hoca / Gerçek Yatırımcı Olmak (17) (Hikâye Oluşturmak ve Geleceğe İlişkin Fiyat Tahmini Yapmak)

tıklayarak önceki bölümlere gidebilirsiniz.

On sekizinci bölümde Hikâye Oluşturmak ve Geleceğe İlişkin Fiyat Tahmini Yapmak 2. bölüm ile devam edelim.

Hadi başlayalım;

Not:Bu eğitim Yaşar Erdinç Hocamız tarafından 2017 yılında Sasa’nın bilançosu ile geleceğe ilişkin fiyat tahmini yapmak için hazırlanmıştır. Ve ben de eğitimden aldığım notları buraya aktarıyorum. Ancak, program şu an güncel tarih olarak 2022 Aralık itibari ile grafikleri başlattığından eğitim içeriği ile görsel grafikler tutarlılık gösteremeyecektir. Çünkü geleceğe ilişkin fiyat tahmini bölümünde geriye dönük tarihleri alamıyorum. O bakımdan rakamlar ve tarihler aklınızı karıştırmasın. Görselleri daha çok programın mantığını kavramanız için kullanıyorum. Yaşar Erdinç Hoca 2017 yıllarından 2022 yıllarını tahmin etmeye çalışmak üzere hazırladı bu eğitim çalışmasını. Siz satır aralarında Gerçek Yatırımcı olmak üzerine alınacak tüyoları kavramaya çalışmalısınız. Net kâr marjları ve ciro rakamlarına takılmayınız.

“Buradan sonrası Yaşar Erdinç Hoca’mın sözlerinden alınmıştır.”

Hikâye Oluşturmak ve Geleceğe İlişkin Fiyat Tahmini Yapmak 2

“Evet, bir önceki yazıda burada kalmıştık ve şimdi artık fiyat tahmini yapacağız. Öyle bir program hazırladık ki, Fast Web Mali Analiz Pro programında şimdi göreceksiniz kâr marjlarına da baktık, kâr marjları da yükselmiş. Son iki bilançoda satışlar %30 büyümüş yıllıklandırılmış bazda. Kâr marjları da 14-15 seviyelerine gelmiş. Gelecek yıllara ilişkin beklentilerinizi girin diyoruz buraya, şimdi burada arkadaşlar eğer siz şöyle derseniz;”ya bu şirket geçmiş beş yılda gösterdiği performansı gösterse, yani satışları %8,24 büyüse net kâr marjı %5.11 olsa, favök marjı yani faiz amortisman vergi öncesi kârın net satışlara oranı %7 olsa. Esas faaliyet kâr marjı, esas faaliyetten 100 lira ürün üretse 5 lira kazansa böyle bir durumda acaba bu hisse kaç para eder?” diyorsanız. O zaman burada 5 yıllık ortalamaları kullanacaksınız.

Eğer siz 4 yıllıkları kullanmak istiyorsanız, iki yıllıkları kullanmak istiyorsanız buradan seçersiniz. 4 yıllıkları seçtiğimde bakın şuradaki oranlar değişiyor.

Satışların büyümesi %24.59 olarak baz alındı. Yani burada %24.59 4 yıllık satış büyümesi, mesela net kâr marjı %23.52 dikkat ederseniz bakın net kâr marjı %23.52. Favök marjı %23.94 vesaire..

Ama burada mesela 2 yıllığı seçmiş olsaydık, 2 yıllık ortalamaları dikkate alsaydık, satışların büyümesi %147.62 bakın %147.2. Net kâr marjı da %23.52 olmasını bekliyormuşuz. Bakın net kâr marjı da %23.52.

Peki ben diyorum ki, ya bu şirket geçmişin performansını tekrar etmeyecek, geçmişteki performansından daha iyi bir performans gösterecek ve son 2 bilançodaki performansını devam ettirecek. Yani 1.5 milyardan satışlar 4 milyara, 5 milyara çıkacak diyorsam. Son iki bilançoyu baz aldığımda bakın son iki bilanço değerleri geldi. Burada da aslında son 2 bilanço değerleri gelmeli. Şu kutucuklarda da son 2 bilanço değerleri gelmeli. Burada zannedersem şu an programda böyle bir şey var hata var bunu hemen düzelteceğiz. Yoksa siz elle şuraya 31, %31 büyüsün ciro, 14 olsun esas faaliyet kâr marjı %14 olsun oraya yazıyorum. Favök marjı da yine 14 olsun bu da 14 olsun diyorum. Yani şurayı elle girebiliyorsunuz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda elle girebiliyorsunuz.

Net kâr marjı da 14 olarak ekleyelim. Eğer bunu da hesapla diyorum ve hesapla dediğimde aşağıda bana hesaplamalar yaptı. Onu daha sonra göreceğiz.

Bakın şimdi, eğer her yıl satışları %31 büyüse eğer böyle bir durumda ne olacak? Aralık da 1 milyar 512 milyon satış bekleniyor, bunu %31 büyüttüğümüzde 2018 Aralık’da 1 milyar 985 milyona çıkıyor.

Aralık 2019’da 2 milyar 606 milyona çıkıyor. Aralık 2020’de 3 milyar 421 milyona çıkıyor. Aralık 2021’de 4 milyar 482 milyona çıkıyor ve Aralık 2022’de de 5 milyar 871 milyona çıkıyor.

Fakat biliyorsunuz yatırımlar iki yıl sürecek diyorlar haberlerde, biz bunu şöyle yapabiliriz. Son dönemde geçmiş yıllara göre satışlar yüzde kaç büyüyecek? Rakamını şurada bizim bilgisayar otomatik olarak hesaplıyor. Burada -%03.39 almış durumda, ama biz örneğin önce satışlar %25 büyüsün, sonra Aralık 2019’da yatırımlar bittiğinde %35 büyüsün, fakat Aralık 2020’de full üretime 2020’de geçtiğinde %40 büyüsün sonraki satışlardaki ivmesi yavaşlasın. Bu %25’e düşsün ve bu da %25’e düşsün dediğimizde hesapla dediğimizde ki burada bakın şurada aslında satışlar çok hızlı büyümeyecek önümüzdeki iki yılda, ama yatırımlar bittikten sonra hızlı bir şekilde artmaya başlayacak diye bekliyoruz.

Ama kâr marjlarını da böyle bırakalım, yani esas faaliyetinden elde ettiği kâr marjı yeni yatırımlar yaptığı için ve bu yatırımlarında şey olduğu için geçmişte işte teknolojisini yenilediği için daha yüksek kâr marjlarına ulaşacağını varsayalım. Böyle bir durumda bu şirketin öz varlığı şu an 1 milyar 342 milyon imiş. Aralık 2017’de beklenen rakam ve 3.9 milyara çıkacakmış. Eğer bakın kâr 217 milyonda bu olursa, kâr marjları aynı olursa, 625 milyondan 781 milyona çıkacak net kâr.

Ve burada tabi bunların hepsinin aynı çıkmasının sebebi hepsine 14 girmemizdi. Esas faaliyet kâr marjıyla şey aynı 14 girilebilir. Burada zaten hani esas faaliyet kâr marjını 13.8 yaparsam hesapla dersem, buradaki rakamlar yanlış gibi gelmesin aklınıza 616 milyon gelecek ama önemli olan 600-700 milyon kâr eden bir şirketin kaç para edeceği. Şimdi o dönem geldiğinde örneğin, Aralık 2018 geldiğinde 271 milyon lira kâr eden favök’ü 281 milyon lira olan ve öz varlıkları 1 milyar 614 milyon olan cirosu da 1 milyar 890 milyon olan bir şirket ile karşı karşıyayız.

Bu eğitimi Kasım 2017’de hazırlıyoruz ve Aralık 2018’de ne olacağını bilmiyoruz. Böyle olursa eğer acaba piyasa ne kadar bir fiyat biçer bu şirkete? Aşağıdaki tablodan piyasa çarpanlarının geçmiş verileri var. Dikkat ederseniz eğer burada F/K geçmişte en yüksek 30’u görmüş. Daha doğrusu 30’un üzerini gördüyse biz en fazla 30 eder diyoruz. Yani 40-50-60 – 100’ü görebiliyor o tip şeyler. Yani kârlar çok düştüğü zaman şirketin o yıl ne bileyim? 50-60 F/K görebiliyoruz.

(2020/9 dönemde şirketin F/K’sı 304’ü gördü)

Zaten F/K çok dalgalıysa eğer F/K’ya göre değerleme yapmak anlamlı olmuyor, ama şimdi istikrarlı bir kâra kavuşursa şirket burada olduğu gibi, şurada olduğu gibi, artık F/K’sı düşecektir. En düşük F/K’sı 5.71 imiş. Bu da zaten ekonominin en çok daraldığı dönemler olan 2013 yılındaki değerler. Son F/K’sı da 13.30’muş. Son 5 yıllık ortalama F/K’ya baktığımızda da 10.30 imiş. Yani bu şirkete 10 yıllık kârını ödüyorlarmış. Şimdi şirketin yatırım zamanı olduğu için, insanlar bu yatırımdan da bir gelir beklediği için F/K’nın, örneğin Mart, burada varsayılan değerlerimiz, evet bu şeyler değerler F/K’nın kaç olmasını bekliyoruz? dediğimizde Aralık 2017 itibariyle kaç olmasını bekliyoruz olacak. Bu Martların hepsi Aralık olacak arkadaşlar. Dolayısıyla buradaki şaşırtmasın sizi. F/K’nın şuradaki tarihler, yani Aralık 2017, Aralık 2018, civarı biz mesela Aralık 2017’de F/K’sının şu anda yatırım yaptığı için büyüdüğü için 13 olmaya devam edeceğini varsayalım. Hepsini bakın 13 girdim. Yine yatırımlar devam ettiği için 14 F/K ile işlem görsün. Sonra yatırımlar bittiği sırada düşsün F/K’sı 11’e sonra 10 olsun ve 10 olarak 5 yıllık ortalamada da kalsın bunu giriyoruz. Biz F/K’yı girdiğimiz zaman bilgisayar arka planda, PD/DD’ni otomatik hesaplıyor. Yani bu F/K’ya göre PD/DD’nin ne olması gerek ise onu otomatik olarak hesaplıyor. Şu anki PD/DD’si son 5 yıl ortalama 1.48, son 2.61 imiş PD/DD dolayısıyla Firma değeri/Favök’de kaç olsun diye baktığımızda 45, 6.28, 14,95 ve 14,49 şeklinde gitmiş. En yüksek 45’i görmüş. En düşük 6.28’miş. Son 14.95 ve 5 yıl ortalaması da 14.49’muş. FD/Favök’de önce 15 olsun sonra yine 15 olsun. Sonra 14’e düşsün yatırımlar biterken. Sonra 13’e düşsün, 11’e düşsün ve 10’a düşsün dediğimizde ve hesapla dediğimizde burada aşağıda hesaplamaları şey yaptık, F/K’ya göre piyasa değeri 2 milyar 826 milyon olmalı. PD/DD’e göre de aynı değer çıkıyor. Beklenen piyasa değeri 2 milyar 965 milyon.

Normalde son fiyat, hisse fiyatı 6.57 diyor ki bizim şu yukarıda yaptığımız varsayımlara göre varsayılan değerlere göre 7.19 olur, 7.19 olacak diyor. Aralık 2017 itibari ile fiyatı şu an 6.57. Eğer bu değerleri diyor siz doğru girmişseniz 7.19 olur son piyasa çarpanlarını kullansaydık diyor. Yani şuradaki son piyasa çarpanları, yani F/K 13.30 alınsaydı, PD/DD 2.61 alınsaydı. Firma Değeri/Favök çarpanı 14.95 alınsaydı ve Fiyat/Ciro oranı da 1.88 alınsaydı. O zaman diyor 7.64 olacaktı eğer 5 yıllık ortalamalar alınsaydı diyor. Şurada 5 yıllık ortalamalar var bakın 10 F/K olacaksınız, piyasa değeri defter değeri 1.48 alacaksınız ve diğer oranları da 5 yıllık ortalamaları aldığınızda diyor. O zaman diyor hisse 5.08 etmeli Aralık 2017’de.

Eğer en yükseğe göre F/K maksimum 50 alınmıştır diyor burada. Yani daha önce gördüğü en yüksek değer bakın. 30-50 demiştik şu değerlere göre hesap yapsaydık. Yani bu şirketin çok aşırı F/K, geçmişte 70-80’ni bile görmüş olabilir. En kötü durumu baz alsaydık, yani en düşük değerleri, F/K, 0,76 PD/DD yani bir kriz durumunda olabilecek şeyler yani 2008 krizi gibi olabilecek şeyleri baz alsaydık. O zaman diyor fiyat bu olmalıydı 2.39.

Bakın diyor ki; Yaşar Erdinç, eğer diyor senin söylediklerin gerçekleşirse, yani şu yukarıda girdiğimiz şekilde satışlar öyle büyürse, senin dediğin gibi bunun satışları 5 milyara gelirse, esas faaliyet kârı buraya gelirse, bu şekilde giderse diyor, o zaman diyor bu hissenin fiyatı seneye Aralık 2018 için 9.48 olmalı, eğer söylediklerin doğru çıkarsa ve piyasa çarpanları varsayımlarında doğru çıkarsa o zaman diyor Aralık 2019’da 12,57 lira ve bu şirket diyor normal. Şu an 6 lira. Aralık 2022’e gelindiğinde 18 lira olmalı, 18,95. Ama son piyasa çarpanlarına göre olsa 25 liraya kadar çıkar diyor. 5 yıllık ortalamaları baz alırsak 17 lira olur diyor. İşler çok çok mükemmel gitti de herkes bu kağıtta büyük beklenti içerisine girdi F/K’sı yükseldi PD/DD herkes buna şey yapıyor, yaparsa o zaman da diyor 49 lira. Hiçbir zaman en yüksek ile en düşüğü şey yapmayın. Mesela 49+8 daha = 57. 57’yi ikiye bölün 27 -28 lira en düşükle en yükseğin bir ortalamasını aldığınızda zaten bakın burası 25 lira çıkıyor. Ben burada tabi ki, çok muhafazakâr davrandım. Normalde bu şirket için eğer biz geçmişe dönük bir veri kullansaydık olmazdı. Çünkü şirket yeni yatırım yapıyor. Buradan ciro beklentisi var, ciro beklentisini açıklamış. Biz de ona göre ne yaptık? Bu tabloyu oluşturduk. Ve bu tablo gerçekleşecek olursa bir önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde cirosu 4-5 milyar liraya çıkacak (2022/9 dönem 24 milyar net satış oldu)olursa böyle bir durumda öz varlıkları da 3.9 milyara çıkacak (2022/9 dönem 13 milyar öz varlık) olursa böyle bir durumda da hisse fiyatı 20 lira, 25 lira, 18-20’lere çıkacak. Burada yatırımcının cevaplaması gereken soru şu: 65 bin lira yatırsam param 189 bin lira olacak veya 250 bin lira civarında olacak, ben buna yatırım yapayım mı? Bu getiri bana yeter mi? yetmez mi? Yatırımcı kendisine yeterli görüyorsa böyle bir durumda ne yapmalı? Yatırım yapmalı, ama her yeni bilanço açıklandığında hikâyesinde bir değişiklik var mı?

Yani biz burada satışları Aralık 2017’de 2 milyar 826 milyon bekliyorduk, acaba Aralık 2017’de pardon piyasa değeri bu. Satışları 1 milyar 512 milyon bekliyorduk. Ama satışlar 1 milyar 500 milyon olmadı. 1 milyar 100 milyon oldu. O zaman ne yapmalıyız? Bu şeylerimizi de aşağı çekmeliyiz. Fakat bu Aralık 2017 bilançosunda satışlar 1 milyar 500 milyon yerine 1 miyar 800 milyon TL geldi.. Haa o zaman biz ne yapmalıyız? Burayı 1 milyar 800 milyon Aralık 2018’e kadar %10 daha büyütsek %20 daha büyütsek burası daha hızlı büyümüş oluyor olacak. Bütün bu revizyonları yapacağız. Böyle bir durumda yatırımcı ne yapmış oluyor? Bir hedef fiyatı oluyor. Yani diyor ki; “Ben 6 liradan alacağım dolayısıyla benim hikâyem bu.”

Bakın dikkat edin burada sakın yanlış bir şey anlamayın. Sakın ha bu eğitimde yatırım tavsiyesi gibi algılamayın. Ben burada sadece bir örnek veriyorum. Yaklaşık örneği veriyorum. Değerleme örneği veriyorum. Siz geleceğe ilişkin çocuklarınız için yatırım yaparken neyin nasıl sorulduğunu cevaplayacağınız örneğini veriyorum.

Siz oturup şirketi iyi analiz ederseniz ve burada satışlar:” Hadi Hocam ama yaa sende saçmalamışsın %35 büyür mü? %40 büyür mü?” Ben burada sadece satışları %10 büyütürüm her sene deyip şu şekilde şey yaparsanız, %10 yaparsanız ona göre fiyatı çıkacaktır. Bakın %10 büyüttüğünüz de sadece %10 büyüttüğünüz de, hesapla dediğimizde bu sefer satışlardaki büyüme 1.663, beş yıl sonra 2. 4 milyara geliyor satışlar. Toplam cirosu 2.4 milyara çıksa piyasa değeri ne olmuş olacak böyle bir durumda? Bakın 6,57’den 8,27’e gelmiş olacak beş yılda. İşte o yüzden buraya girdiğiniz varsayımıyla bunlar için en az bir ay daire alıyor gibi, arsa alıyor gibi, ev alıyor gibi incelemeli, şirkete sorular göndermeli, onlardan bilgi almalı ve buraya doğru bilgileri girmelisiniz. Peki ve ondan sonra kendiniz yeni gelen bilançolara bakıp hikaye değişti mi? diye incelemeniz lazım. Asla fiyat izlemek yok. Bu durumda şirket 6,5 lira da kalmaya devam ediyorsa ama hikayemiz değişmemişse ne yaparsınız? Toplarsınız çocuklarınız için her ay.

Peki şirket bu fiyatlarda iken bir açıklama geldiğini düşünün şirketten. Daha önce yapmış olduğumuz yatırımlar vardı. Başlamayı düşünüyorduk, vazgeçtik!

İşte o zaman bütün bu hikaye değişir. O zaman ne yapacaksınız? O zaman satışlar artmayacaksa, ancak şey olacaksa beş yıl beklemenin anlamı yok diyeceksiniz. O zaman hikaye değiştiği için satacaksınız. Ama varsayalım ki, siz böyle güzel bekliyorsunuz şirketi çok iyi olacak diye bekliyorsunuz. Hisse fiyatı da 6,5 liradan 5,5 liraya düştü. Hocam ne oldu? Stop yapmalı mıyız? Sebep ne? Niye 5,5’e düştü? Diyelim ki borsada çok sert bir satış geldi. Bütün hisseler düşüyor. Sasa’da 5,5’a düştü. İşte bundan çok daha güzel fırsat olabilir mi? İleride büyüyecek bir şirket, satışlarını artıracak bir şirketi çok daha ucuza almış olmuyor musunuz? Daha önceki grafikleri hatırlayın, niye gösterdim o grafikleri, borsa 2013 ile 2017 arasında hiçbir yere gidemedi. 90 bin ile 60 bin arasında dalgalandı durdu. Bolu Çimento aldı başını gitti. Niye? Satış ve kârlılığı büyüdü şirketin veya işte diğer şirketler Soda niye aldı başını gitti? Bu yüzden aldı başını gitti. Yatırımcı olmak bunları bilmeyi gerektiriyor. Siz bu eğitimi alarak en büyük borsa yatırımını yaptınız şu an. En büyük yatırım kendinize yatırımdır. Artık öyle tüyo ile forumlarda oradan buradan hisse alayım kopartayım vesaire yok. Kimsenin anlattığı hikayeye asla inanmayacaksınız. Yaşar Erdinç’in şu anlattığı Sasa resmine asla inanmayacaksınız. İyi yatırımcıysanız, iyi yatırımcı, gerçek yatırımcı, büyük yatırımcı her zaman kendi izlediği, kendi aldığı habere inanır, kendi araştırmasına inanır. Kendi sağ duyusuna inanır.

Ya ben şimdi size yalan söylüyorsam? Ya bu haberleri copy paste yapıp böyle bir yatırım yok da, böyle bir yatırım varmış gibi gösteriyorsam? Özel bir sayfa hazırlayıp size “aaa bakın, yatırım yapıyor diyorsam?”

Gidip araştıracaksınız! Bana da inanmayacaksınız, başka kimseye de inanmayacaksınız!

Ama nasıl yatırım yapılması gerektiğini öğreneceksiniz ve böyle bir program şu an dünyada yok ve diyeceksiniz ki; “Hocam, tamam güzel konuşuyorsun, hoş konuşuyorsun da, biz şimdi senin bunun doğru olduğunu anlamamız için 5 yıl beklememiz lazım. Gerçekten beş yıl sonra Aralık 2022’de bu kağıt hakikaten demin 25 liralar vardı burada, 25 liraya işte, 18- 20 liraya 25 liraya gidecek mi” Bunu beş yıl bekleyip görmemiz lazım.” diyeceksiniz. Ben size hiçbir şekilde oraya gideceğini garanti etmiyorum. Ya hikâye değişirse? Hikâye değiştiğinde benim bütün fiyat hedeflerim değişir. Ama ben fiyat izlemeyin diyorum. Ne izleyin? Şirketin haberlerini izleyin. Hikâyenin değişip değişmediğini izleyin.Şirketin haberlerinin değişip değişmediğini izleyin diyorum. Ve dolayısıyla arkadaşlar şunu özellikle tekrar vurguluyorum. Beş yıl beklemenize gerek yok!

Nasıl mı? Evet, dünyanın en gelişmiş Fast Web programı bence bu temel analiz programı. Bu program Fast Web Mali Analiz Pro programı ve işte onu da ekledik. Peki ne yaptık? Geçmiş fiyat tahmini ve değerleme performansı.

Bu nedir biliyor musunuz? Bu inanılmaz bir şeydir. Dedik ki, zaman tünelinde geriye gidelim, varsayalım ki, 2012 yılındayız, varsayalım ki, daha Bolu Çimento yatırım yapacağını daha yeni açıklamış. Aynı Sasa gibi ciro hedefleri varmış. Bu yatırım sonrasında kârlılıkların ne olacağıyla ilgili faaliyet raporlarında hedefler vermiş. Acaba o zaman biz bu hesabı yapsaydık, bakalım Bolu Çimentoyu yakalayabilir miydik?

İşte sadece bu programın içerisinde böyle bir özellik var. Müthiş bir know how var bu programda. Gerçek yatırımcıların kullanacağı, piyasada izlediğiniz programlardan çok daha çok daha ileri program.

Piyasa izlettiren program size zarar ettirir. Ama bu programda siz gerçek bir malın gerçek değerini bulursunuz. Bu çok önemli. Bakalım zaman tünelinde geri gideceğiz, bakalım o zaman ki şirket 2012 Mart ayı bilançoları açıklanmış. Haziran dönemini bekliyoruz bilançolarda ve o sırada Bolu Çimentonun faaliyet raporunda da diyor ki; yatırıma gidiyoruz, bu yatırımlar sonrasında ciromuz şuradan şuraya gelecek, buradan buraya gelecek diyorlar. Acaba böyle bir şey yapsaydık tutacak mıydı? Fiyat tahminini doğru yapacak mıydı sistem ona bakacağız bir sonraki yazıda..”

Evet dostlar, yukarıdaki sözleri rahmetli Yaşar Erdinç Hoca’mızın eğitimlerinden aldığım notlardan oluşturup sizlerle paylaşmak istedim, devamı gelecek..

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Saygılarımla

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik korunmaktadır !!